Breaking news

România Flim reacționează în cazul scandalului scat la cinematograful Scala din București

loading...

Regia Autonomă a Distributiei si Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” într-un comunicat de presă remis exclusivNEWS.ro face precizări cu privire la scandalul iscat la cinematograful Scala din București, după închirierea sălii către o biserică pentru a ține slujbele religioase.

cinema scalaDirectorul România Film, Adrian Mironescu face clarificări cu privire la situația cinematografului Scala din Capitală ce urmează să fie retrocedat proprietarului după ce acesta l-a câștigat în instantă prin decizie definitivă și irevocabilă.

Cu referire la scrisoarea publică transmisă duminică, 8 mai, de Sindicatul Liber RomâniaFilm, prin Presedinte Bikfalvi Zoltan Maria, si salariatii Cinematografului „Scala” din Bucuresti către presă, precum şi către ministrul culturii, doamna Corina Şuteu, prin care se atrage atenţia „asupra situaţiei Cinematografului „Scala” din Bucureşti, aflat în administrarea RADEF RomâniaFilm şi asupra situaţiei salariaţilor angajaţi în cadrul acestui cinematograf”, susţinându-se, printre altele, că cinematograful “s-a închiriat către Biserica Isus Speranţa României (…) urmând ca sala de spectacole să fie destinată excusiv slujbelor religioase”, Regia Autonomă a Distributiei si Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” face următoarele precizări:

Cinematograful „Scala” este în curs de restituire în natură către mostenitorii fostilor proprietari, ca urmare a Sentintei Civile nr. 211/18.02.2009, pronuntate de Tribunalul Bucuresti – Sectia a III-a Civilă în dosarul nr. 43485/3/2006, irevocabilă prin Decizia civilă nr. 294/29.01.2015 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia a I-a Civilă din dosarul nr. 43485/3/2006. În acest sens, Consiliul de administratie al Regiei Autonome a Distributiei si Exploatării Filmelor „RomâniaFilm” a decis, prin H.C.A. nr. 19 din 19.11.2015, punerea în executare a acestei sentinte, prin restituirea în natură către mostenitorii fostilor prorietari a imobilului situat în Bucuresti, B-dul Ghe. Magheru, nr. 2-4 (fost Tache Ionescu nr. 2), sector 1, cunoscut si sub denumirea de Cinematograful „Scala”. Restituirea în natură a imobilului urmează a fi făcută printr-un protocol de predare-primire încheiat între Comisia Internă pentru Analiza Notificărilor formulate în baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) constituită la nivelul Regiei si reprezentantul legal al mostenitorilor. R.A.D.E.F. „RomâniaFilm” i-a notificat deja acestuia intentia de a pune în executare hotărârea judecătorească.

Dată fiind această situatie, efectuarea oricăror lucrări de reparatii si investitii de către RA.D.E.F. „RomâniaFilm” la nivelul imobilului ce urmează a fi retrocedat ar fi fost contraproductivă si lipsită de finalitate economică, cu atât mai mult cu cât nivelul încasărilor din difuzare de film la nivelul Cinematografului Scala era extrem de scăzut. Astfel, în anul 2015, Cinematograful Scala a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 7.922 lei, iar în anul 2014 suma de 13.023 lei. În aceste conditii, cheltuielile totale s-au ridicat în anul 2015 la suma de 238.239 lei (suma în care nu sunt incluse impozitele si taxele locale datorate). Rezultă clar că, din activitatea de difuzare film, pierderea la nivelul anului 2015 a fost de 230.317 lei.

O sursă pentru compensarea partiala a pierderilor a fost reprezentată de veniturile din alte activităti (în special din închirierea spațiilor excedentare). Aceasta sumă s-a ridicat în anul 2015 la 151.813 lei.

Până la perfectarea formalitătilor de restituire în natură a imobilului, s-a luat decizia utilizării spatiului într-un mod cât mai eficient din punct de vedere economic, prin reducerea cheltuielilor de functionare si obtinerea de venituri prin închiriere pentru evenimente de scurtă durată, către diferiti parteneri contractuali. În acest sens, închirierea către un cult religios, pentru 3 ore săptămânal (duminică dimineata), produce veniturile necesare achitării utilitătilor.

Astfel de activităti, menite a creste veniturile, s-au practicat si în trecut, un exemplu fiind închirierea sălii către Fundatia Geo Barton, în vederea sustinerii unor activităti culturale.

Referitor la activitatea doamnei Bikfalvi Zoltan Maria în calitate de administrator al Cinematografului „Patria” din Bucuresti, funcție pe care a deținut-o până în luna decembrie 2015,  precizăm urmatoarele:

În anul 2015, Cinematograful „Patria” a încasat din activitatea de exploatare a filmelor suma de 37.955 lei, iar din alte activităti (în special din închirierea sălii pentru evenimente culturale) s-a încasat suma de 131.930 lei. Având în vedere cheltuielile, care s-au ridicat la suma de 417.440 lei, a rezultat o pierdere de 247.555 lei.

Mentionăm că Cinematograful “Patria” a fost închis în luna decembrie 2015 ca urmare a aparitiei Legii nr.282/18.11.2015  si a faptului că imobilul din B-dul Magheru nr. 12-14 este încadrat ca fiind cu risc seismic de gradul I.

Având în vedere necesitatea eficientizării activitătii, după data de 10 martie 2016, aparatura de proiectie transferată de la Cinematograful „Patria” din Bucuresti a fost pusă în functiune la Cinematograful „Dacia” din Piatra Neamt.

În cele doar două luni care au trecut de la luarea acestei măsuri, Cinematograful „Dacia” din Piatra Neamt a încasat suma de 187.025 lei (de cinci ori mai mult decât suma încasată din vânzarea biletelor la Cinematograful „Patria” într-un an întreg).

Considerăm că motivele care explică atitudinea doamnei Bikfalvi Zoltan Maria au legatură doar cu faptul că aceasta a beneficiat de nenumărate privilegii personale pe durata mandatului fostei conduceri a R.A.D.E.F. RomaniaFilm”.

Astfel, managementul unor cinematografe digitalizate pe banii Regiei a fost cedat pana la sfârsitul lunii decembrie 2015 către o firma necunoscută cu activitate în domeniul cinematografiei, S.C. Marcom Fantastic S.R.L., firma ce apartine ginerelui doamnei Bikfalvi Maria, liderul Sindicatului liber RomaniaFilm (domnul Coman Aurel, asociatul unic al firmei respective, este ginerele doamnei Bikfalvi Zoltan Maria, presedinta sindicatului – fapt ce consideram că ar reprezenta un conflict de interese). Mentionăm si faptul că domnul Bikfalvi-Zoltan Nicolae, sotul doamnei Bikfalvi-Zoltan Maria, este împuternicit să administreze S.C. Marcom Fantastic S.R.L. de către domnul Coman Aurel. Practic, Cinematografele „Patria” din Craiova si „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu s-au aflat până la data de 31.12.2015 la dispozitia familiei domnei Bikfalvi, operatiune din care R.A.D.E.F. “RomaniaFilm” a pierdut lunar 25% din profitul acestor unităti. Mai mult, în momentul de fată, S.C. Marcom Fantastic S.R.L. difuzează film în 6 locatii din tară, puse la dispozitie de firme private sau autorităti locale, fiind un concurent al R.A.D.E.F. RomaniaFilm”.

De asemenea, fosta conducere a pus la dispozitia doamnei Maria Bikfalvi (tot prin intermediul S.C. Marcom Fantastic S.R.L.), în baza unor contracte de închiriere cu chirii modice, spatii comeciale în cinematografele profitabile („Patria” din Bucuresti, “Arta” din Sibiu, „Patria” din Craiova si „Sergiu Nicolaescu” din Târgu Jiu).

Precizăm că actuala conducere a R.A.D.E.F. RomaniaFilm” nu se va dezice de la planul de management în urma căruia, în ultimele 6 luni, s-a reusit plata salariilor restante de la minus 6 la minus 2, iar luna martie a fost prima luna înregistrată cu profit contabil. În acest context, este de neînteles atitudinea unui lider de sindicat, doamna Bikfalvi-Zoltan Maria, care se comportă cu membrii de sindicat ca si cum ar fi angajatii firmei sale si atacă managementul unei regii care a rezolvat problemele salariale. Mentionăm că am primit adrese de la membri ai Sindicatului Liber RomâniaFilm si chiar de la un vicepresedinte, prin care ni s-a adus la cunostintă că “scrisoarea deschisă adresată Ministerului Culturii a fost întocmită si trimisă de către doamna Bikfalvi-Zoltan Maria fără să fim consultati sau înstiintati de către aceasta. În urma acestei situatii, noi ne dezicem de cele cuprinse în comunicatul mai sus amintit”.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata