Breaking news

Primele amintiri ale regizorului bazarabean Cobileanski despre România

loading...

Regizorul basarabean Igor Cobileanski, al cărui film ,,La limita de jos a cerului” a fost propus spre nominalizare la Oscar, a vorbit în cadrul unui interviu despre primele sale amintiri legate de România.

igor-cobileanskiCineastul își amintește că  tatăl său și prietenii lui cumpărau ,,aproape ilegal” de la Cernăuți sau de la Odesa cărți în limba română.

În zona aia dintotdeauna intelectualii au simţit nevoia de a fi alături de Țară şi multe lucruri erau interzise. Se adunau pe la bucătării şi vorbeau la un pahar de vin, iar eu eram pe lângă ei, ascultam. Era ca un miracol, cumva. Asta era în clasa a II-a, a III-a, a IV-a, era o vârstă fragedă”, mărturisește Cobileanski pentru InfoPrut.ro.

În aceeași perioadă, un personaj de desene animate asociat cu Țara i-a atras atenția copilului.

Tot atunci am văzut pentru prima dată un creion cu Mickey Mouse, care era din România. Nu era Occidentul, pentru că ştiam că România nu e Occidentul, dar era foarte diferit. Era un creion cu mulţi Mickey Mouse-i şi cu radieră şi ştiam că e din România”, subliniază Cobileanski.

Cineastul de la Chișinău spune că este regizor român, „cu acte în regulă”.

„Tot timpul am fost considerat în Republica Moldova regizor român, în România regizor rus şi în Rusia regizor moldovean”, precizează acesta, adăugând în glumă că „va trebui cumva să iau nişte decizii pentru a mă opri undeva”.

În ceea ce privește identitatea națională a populației din Republica Moldova și proiectul Reunirii, Igor Cobileanski nu stă pe gânduri.

„Eu consider că suntem români şi părerea mea este că în mod absolut conştient ar trebui construită o Unire a celor două state. Lucrul ăsta nu ar trebui să fie neapărat bazat pe entuziast pentru că istoria, cel puţin cea recentă, demonstrează că lucrurile făcute cu entuziasm şi negândite, făcute doar pe un val al întâmplării fericite, uneori mai şchioapătă şi avem de suferit toţi. Un proiect foarte clar, gândit de reunificare al celor două state cred că nu ar strica. Ce-a fost rupt şi furat trebuie întors înapoi.  E ca şi cum ai retroceda o casă proprietarului de drept”, a declarat Cobileanski.

Filmul ,,La limita de jos a cerului” va concura la la cea de-a 87-a ediţie a galei premiilor Oscar, la categoria ,,Cel mai bun film într-o limbă străină”.

Pelicula a fost selectată în competiţiile oficiale ale festivalurilor de la Karlovy Vary, Varşovia, Kiev şi Cottbus, la acesta din urmă primind, anul trecut, premiul criticii internaţionale – FIPRESCI.

Recent, acesta a rulat și în cadrul festivalului de film de la Luxemburg CinEast.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata