Breaking news

Premiul Palme d’Or a fost câștigat de filmul turc Winter Sleep

loading...

Premiul Palme d’Or la cea de-a 67-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a fost atribuit sâmbătă seară, lungmetrajului turc ‘Winter Sleep’, în regia lui Nuri Bilge Ceylan.

palme dor - cannes 2014Cinematografia turcească a triumfat sâmbătă la Cannes, exact în anul când se împlinesc 100 de ani de film turcesc. Filmul Winter Sleep a plecat acasă cu trofeul Palme d’Or. Premiul a fost înmânat de regizorul Quentin Tarantino și actrița Uma Thurman.

În acest an se împlinesc 100 de ani de cinematografie turcă. Este o coincidență extrem de frumoasă„, a declarat regizorul.

‘Winter Sleep’, a cărui acțiune se petrece într-un mic sat din Anatolia, primise vineri și Premiul FIPRESCI al criticii internaționale și era unul din marii favoriți la râvnitul Premiu Palme d’Or.

Camera lui Ceylan se plimbă în ‘Winter Sleep’ printr-un sat din Anatolia, unde locuințele sărăcăcioase atrag turiști vara. Zilele frumoase au trecut, iar hotelul lui Aydin, fost actor în vârstă de 60 de ani, este aproape gol, așa încât patronul este ca și singur cu soția și sora lui divorțată. Filmul este dominat de Aydin, interpretat de Haluk Bilginer, unul din marii actori turci.

În 2013, premiul Palme d’Or a fost câștigat de filmul ‘La vie d’Adele — Chapitres 1 et 2’, în regia franco-tunisianului Abdellatif Kechiche.

Marele Premiu la Festivalul de la Cannes a fost câștigat sâmbătă seară de filmul italian ‘La meraviglie’, în regia lui Alice Rohrwacher. Filmul o are în distribuție pe adolescenta româncă Maria Alexandra Lungu, care joacă alături de Monica Bellucci și Alba Rohrwacher.Premiul a fost înmânat de legendare actrița italiană Sophia Loren.

În timp ce premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes a fost câștigat sâmbătă seară de americanul Bennett Miller, pentru ‘Foxcatcher’.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata