Breaking news

“Poliţist, adjectiv” propuneara României la Oscar 2010!

loading...

“Poliţist, adjectiv” este propunerea din acest an a României la premiile Oscar 2010, la categoria “cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”.

politist adjectivFilmul este desemnat de critici ca fiind cel mai bun film în România în 2009. Regizorul filmului, Corneliu Porumboiu a câştigat premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului la secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.

Pelicula a primit şi Trofeul Transilvania la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2009, urmat de premiul Age D’Or la Festivalul Internaţional de Film din Belgia.

Producţia românească a primit critici favorabile şi în presa americană. În „Politist, adjectiv”, un tânăr poliţist pe nume Cristi interpretat de actorul Dragos Bucur, are o dilemă morală majoră la un caz minor – cel al unui licean turnat de colegul lui că ofera haşiş.

Cristi nu vrea să-i facă flagrant adolescentului pentru că nu vrea să-i fure şapte ani din viaţă. Încearcă să tragă de timp, dar nu reuşeşte să-i convingă nici pe procuror, nici pe comandant de adevărul pe care i-l dictează conştiinţa.

Filmul a fost inclus într-un top al celor mai bune 10 pelicule ale anului alcătuit de unul dintre criticii de la The Hollywood Reporter, alături de  titluri precum “The Hurt Locker”, cu Ralph Fiennes şi Guy Pearce, “Sus, în aer”, de Jason Reitman, cu George Clooney, şi animaţia “Deasupra tuturor”, de Bob Peterson şi Pete Docter.

Cristina Nenciu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata