Breaking news

Filmul ”Toată lumea din familia noastră”, marele câștigător al Premiilor Gopo 2013

loading...

Pelicula Toată lumea din familia noastră, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat cel mai bun film românesc în cadrul Galei Premiilor Gopo 2013, desfășurată luni seară la Opera Națională din București.

premiile gopo 2013Și cea de-a șaptea ediție a Premiilor Gopo a fost boicotată de un regizor important. Dacă anul trecut Cristi Puiu a întors spatele organizatorilor și nu a dorit să își ridice premiul pentru cel mai bun film, în acest an a venit rândul lui Cristi Mungiu să boicoteze Oscarul Românesc.

Cristian Mungiu, a solicitat organizatorilor să nu ia în considerare pelicula “După dealuri” pentru nominalizările din acest an. Fapt ce a dus la situația absurudă ca în acest an să nu se acorde nicio nominalizare la categoria “cea mai bună actriţă într-un rol principal”.

În lipsa filmului După dealuri în regia lui Cristi Mungiu, pelicula Toată Lumea din familia noastră a plecat acasă cu șase dintre cele mai importante premii Gopo 2013.

Pelicula Undeva la Palilula, cu cele mai multe nominalizări, 11 la număr, a plecat acasă cu 7 statuete aurite Gopo.

Cel mai bun actor în rol principal (Șerban Pavlu), prezentat de Andi Vasluianu și Anca Rarău- Director de marketing BCR,  Cel mai bun actor în rol secundar (Gabriel Spahiu) și Cea mai bună actriță în rol secundar, înmânat Mihaelei Sîrbu de Dorotheea Petre și Valentina Vesler- Director de Comunicare Valvis Holding. Un premiu pentru rolurile remarcabile din ultimii ani a primit și Adrian Titieni, din partea ProCinema.

Adrian Silișteanu, directorul de imagine al filmului Undeva la Palilula, a fost distins și cu Premiul RSC – Romanian Society of Cinematographers din partea colegilor de breaslă.

Turn Off the Lights, în regia Ivanei Mladenovic,a câștigat Gopo pentru Cel mai Bun Film Documentar. Trofeul i-a fost înmânat regizoarei de Rene Kubasek, director al Centrului Ceh și unul dintre partenerii importanți ai Festivalului de Film Documentar One World Romania.

Unul dintre cele mai amuzante momente de la Gală a fost apariția pe scenă a celor doi mici actori care s-au remarcat anul trecut: Sofia Nicolaescu (Toată lumea din familia noastră) și Aaron Șerban (Superman, Spiderman sau Batman). Misiunea lor, de a anunța premiile pentru Cel mai bun debut (alături de Julien Ducarroz, Chief Commercial Orange) – câștigat de Gabriel Achim, cu Visul lui Adalbert – și Tânără Speranță(alături de Vlad Santo, coordonator vanzari ODS-Optical Disc Solutions)– oferit lui Nicolae Constantin Tănase, pentru scurtmetrajul Blu – s-a lăsat cu râsete și aplauze.

Adrian Sitaru a primit în această seară cel de-al treilea Gopo din carieră, la a opta nominalizare la o statuetă:Cel mai bun scurtmetraj, pentru Chefu.

La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniștilor din cinematografie și ale criticilor de film au mers către Holy Motors (r. Leos Carax). Independența Film și-a adăugat al cincilea trofeu în palmares, un număr record pentru distribuitorul român.

Momente memorabile, atât pe covorul roşu, cât şi în cadrul Galei, au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo pentru Întreaga Activitate (Constantin Codrescu) și Întreaga Carieră (Mitică Popescu). Acesta din urmă a fost prezentat cu mult farmec de Cristian Iacob și Bruno Roche- Apa Nova. Un premiu special i-a fost oferit și directorului de producție Mihai Crișan.

Actrița Luminița Gheorghiu, remarcabilă în Poziția copilului, a ridicat sala în picioare la finalul ceremoniei, când i-a înmânat producătoarei Ada Solomon trofeul Gopo pentru Cel mai bun film pentru Toată lumea din familia noastră.

Gala Premiilor Gopo 2013 va putea fi urmărită integral pe Pro Cinema și sâmbătă, 30 martie, de la ora 13:30

Iată lista completă cu premiile Gopo 2013:

Cel mai bun film: “Toată lumea din familia noastră” (Radu Jude)
– Cel mai bun regizor: Radu Jude (“Toată lumea din familia noastră)
– Cel mai bun actor în rol principal: Şerban Pavlu (“Toată lumea din familia noastră”)
– Cea mai bună actriţă în rol secundar: Mihaela Sîrbu (“Toată lumea din familia noastră”)
– Cel mai bun actor în rol secundar: Gabriel Spahiu (“Toată lumea din familia noastră”)
– Cel mai bun scenariu: Radu Jude şi Corina Sabău (“Toată lumea din familia noastră”)
– Cel mai bun film european: “Holy Motors/ Motoare sfinte” (Franţa-Germania, 2012)
– Premiul “Tânără speranţă”: Nicolae Constantin Tănase pentru regia filmului “Blu”
– Cel mai bun scurtmetraj: “Blu” (Nicolae Constantin Tănase)
– Cel mai bun documentar: “Turn off the lights”, regia Ivana Mladenovic, producători: Cătălin Mitulescu şi Daniel Mitulescu
– Cel mai bun film de debut (lungmetraj): “Visul lui Adalbert”, în regia lui Gabriel Achim
– Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură: Dana Roşeanu, Minela Popa, Ionel Popa, Doina Popa (“Undeva la Palilula”)
– Cele mai bune costume: Lia Manţoc (“Undeva la Palilula”)
– Cele mai bune decoruri: Helmut Stürmer, Dragoş Buhagiar (“Undeva la Palilula”)
– Cea mai bună muzică originală: Vasile Şirli (“Undeva la Palilula”)
– Cel mai bun sunet: Tudor Petre, Cristinel Şirli, Cristian Tarnoveţchi, Florin Tăbăcaru (“Undeva la Palilula”)
– Cel mai bun montaj: Cătălin Cristuţiu (“Undeva la Palilula”)
– Cea mai bună imagine: Adrian Silişteanu (“Undeva la Palilula”)
– Premiul pentru întreaga activitate: Constantin Codrescu
– Premiul pentru întreaga carieră: Mitică Popescu
– Premiul Romanian Society of Cinematographers: Adrian Siliştean
– Premiul Pro Cinema 2013: Adrian Titieni
– Premiul publicului – pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la public în 2012: “Minte-mă frumos”, în regia lui Iura Luncaşu (cele mai mari încasări – 956.036 lei) şi “Despre oameni şi melci”, în regia lui Tudor Giurgiu (cei mai mulţi spectatori – 63.778).

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata