Breaking news

Poziția Copilului a câștigat premiul Ursul de Aur de la Berlin

loading...

Succes răsunător la Festivalul de Film de la Berlin pentru cinematografia românească. Filmul Poziția Copilului în regia lui Călin Netzer a câștigat marele premiu al Berlinadei, Ursul de Aur.

pozitia copilului - ursul de aurDupă premiul Criticii de vineri, azi, Poziția Copilului a câștigat trofeul Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin.

Astfel că previziunile s-au confirmat iar românii au reușit un succes răsunător la Berlin.

Distincţia a fost primită de regizorul Călin Peter Netzer şi de producătorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, preşedintele juriului ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.

„Mulţumesc Berlinalei pentru că m-a invitat să prezint acest film aici„, a spus Călin Peter Netzer după ce şi-a primit premiul, alături de producătoarea de film Ada Solomon.
”Sunt mult mai obişnuită să fiu o luptătoare decât o câştigătoare”, a spus la rândul ei Ada Solomon, în aplauzele publicului.

Ea a mulţumit celor care au susţinut filmul, dar în mod special actriței principale: Vreau să mulţumesc în primul rând fantasticei Luminiţa Gheorghiu, actriţa principală, este în special premiul ei”, a adăugat producătoarea.

 Luminiţa Gheorghiu, care joacă rolul mamei protectoare din film,  deși a fost lăudată de cronicari, care au precizat că actrița străluceşte în rolul unei mame prea protectoare care vrea să-şi controleze copilul adult, nu a primit Ursul de argint. Distincţia revenindu-i actriţei chiliene Paulina Garcia, pentru rolul principal din Gloria.

La fel de impresionantă pentru criticii străini este şi prestaţia lui Bogdan Dumitrache.

La marea premieră şi-au făcut apariţia atât Luminiţa Gheorghiu cât şi regizorul Călin Netzer. Cei doi au defilat pe covorul roşu şi au fost întâmpinaţi de presă şi fani la intrarea în sala în care are loc festivalul de film.

Filmul Poziţia copilului va avea alte trei proiecţii la cinematografele din circuitul Berlinalei. Pelicula românească s-a aflat în cursă pentru Ursul de Aur alături de alte 18 filme.

Iată lista completă a laureaților celei de-a 63-a ediții a Festivalului de Film de la Berlin:

Ursul de Aur: Poziţia copilului, de Călin Peter Netzer (România)

Ursul de Argint, Marele Premiu al Juriului: ‘Epizoda u zivotuberaca zeljeza’ (‘An Episode in the Life of an Iron Picker’), de Danis Tanovic, Bosnia

Premiul Alfred Bauer: ‘Vic+Flo ont vu un ours’, de Denis Coté, Canada.

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor: David Gordon Green, pentru ‘Prince Avalanche’ (SUA)

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă: Paulina García, pentru ‘Gloria’, de Sebastián Lelio (Chile/Spania)

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor: Nazif Mujic, pentru ‘Epizoda u zivotuberaca zeljeza’ (‘An Episode in the Life of an Iron Picker’)

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu: ‘Pardé’ (Cloused Cortain), de Jafar Panahi (Iran)

Ursul de Argint pentru cea mai bună contribuţie artistică: ‘Uroki Garmonii’, (‘Harmony Lessons’), de Von Emir Baigazin, Kazahstan/Germania

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj: ‘La fugue’, de Jean Bernard Martin (Franţa)

Ursul de Argint pentru cel mai bun scurtmetraj: ‘Die Ruhe bleibt’, de Stephan Kreighaus (Germania)

Premiul pentru cea mai bună operă de debut: ‘The Rocket’, de Kim Mordaunt (Australia)

Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticii FIPRESCI, secţiunea oficială: Poziţia Copilului, de Călin Peter Netzer (România)

Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticii FIPRESCI, secţiunea Panorama: ‘Inch’Allah’, de Anais Barbeau-Lavalette (Canada)

Premiul Federaţiei Internaţionale a Criticii FIPRESCI, secţiunea Forum: ‘Hélio Oiticica’, de Cesar Oiticica Filho (Brazilia)

Premiul Caligari: ‘Hélio Oiticica’, de Cesar Oiticica Filho (Brazilia)

Premiul Juraţilor Ecumenici: ‘Gloria’, Sebastián Lelio (Chile/Spania)

Premiul ‘Gilde’ al Asociaţiei Sălilor de Artă din Germania: ‘Gloria’, de Sebastián Lelio (Chile/Spania)

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata