Breaking news

Ucraina vrea platoul continental al Mării Negre înapoi

loading...

timosenkoActualul premier ucrainian, Iulia Timoșenko, susţine că va reuşi să schimbe decizia Curţii Internaţionale de Justiţie în privinţa împărţirii cu România a platoului continental al Mării Negre.

Candidată în turul doi al prezidenţialelor de duminică din Ucraina, Iulia Timoşenko a promis că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale de duminică, va obţine revizuirea deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie privind împărţirea zonelor economice în Marea Neagră între Ucraina şi România. În februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ) a delimitat platoul continental şi zonele economice ale Ucrainei şi României în Marea Neagră, într-o decizie care a fost considerată o victorie a României. Judecătorii au decis că linia graniţei care delimitează platoul continental şi zonele economice exclusive va urma arcul de 12 mile maritime, aşa cum solicitase România. De asemenea, Curtea a decis că Insula Şerpilor nu influenţează linia de demarcaţie. Prin decizia Curţii de la Haga, României îi revine 79,34% din totalul suprafeţei în dispută, ceea ce înseamnă accesul la o mare parte din rezervele de petrol şi gaze naturale aflate în mijlocul disputei.

Timoșenko a declarat ca : “Platoul continental din Marea Neagră înseamnă independenţa noastră economică şi politică, este puterea şi competitivitatea statului nostru. Astfel, mă voi ocupa de refacerea dreptăţii (…) faţă de Ucraina”. Potrivit premierului ucrainian valorificarea platoului continental al Mării Negre va permite Ucrainei să se aprovizioneze cu petrol şi gaze pentru sute de ani.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata