Breaking news

Zonele de picnic, luate la bani mărunți de Ministerul Mediului

loading...

Români, atenție unde vă amenajați picnicul în perioada Paștelui și a minivacanței de 1 Mai, să nu cumva să vă pască vreo amendă.

picnicAvând în vedere perioada Sărbătorilor Pascale şi minivacanţa de 1 Mai, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila KORODI a dispus măsuri speciale de monitorizare a aplicării şi respectării Legii 54/2012 – Legea picnicului.

Urmează două perioade cu zile libere în care nu putem face rabat de la vigilență. În mod tradițional, în această perioadă de vacanță, oamenii își doresc să petreacă cât mai mult timp în natură, ceea ce este un lucru foarte bun. Însă natura trebuie protejată, iar cadrul legal care reglementează aceste activități trebuie respectat. În ceea ce ne privește, vom sprijini autoritățile locale în demersurile pe care acestea trebuie să le întreprindă, conform legii”, a declarat ministrul Attila Korodi.

În acest sens, MMSC în colaborare cu Garda Naţională de Mediu, cu Poliţia Locală şi cu Jandarmeria Română vor organiza echipe mixte de control care vor efectua patrularea în zonele special amenajate pentru activităţi de picnic, în zonele neamenajate, cunoscute ca zone de picnic, respectiv în zonele turistice şi în zonele de afluenţă publică consacrate, pentru a asigura respectarea prevederilor legale.

Totodată, administraţiile publice locale au fost atenţionate cu privire la obligaţiile ce decurg din Legea 54/2012 referitoare la organizarea zonelor special amenajate pentru activităţile de picnic.

Potrivit Legii 54/2012, activităţile de picnic pot fi organizate numai în zone special amenajate, sau în zone indicate pentru picnic, care aparţin domeniului public sau privat al statului şi/sau unităţilor administrative-teritoriale, zone în care există utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea unor astfel de activităţi şi este permisă aprinderea focului.

Organizarea activităţilor de picnic în alte zone decât cele special amenajate sau indicate se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 3.000 lei. În aceste zone special amenajate, respectiv zone indicate pentru picnic, cetăţenii trebuie să respecte un set de reguli, respectiv: păstrarea curăţeniei şi aruncarea deşeurilor doar containerele special amenajate, aprinderea focului doar în locurile special amenajate, supravegherea arderii şi stingerea jarului după încheierea activităţii, folosirea toaletelor ecologice, parcarea autovehiculelor doar în zonele amenajate în acest scop, păstrarea liniştii şi ordinii publice.

De asemenea, cetăţenii trebuie să nu polueze cursurile de apă, să nu arunce ţigări, chibrituri sau obiecte aprinse la întâmplare, să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate şi să nu distrugă amplasamentul sau cadrul natural.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata