Breaking news

Zi de doliu național în România în memoria victimelor din Muntenegru

loading...

Guvernul României va decreta ziua de miercuri, 26 iunie 2013, zi de doliu național, în memoria celor 18 români care duminică, au murit în accidentul de autocar produs în Muntenegru.

doliu national romaniaPremierul Victor Ponta a anunțat luni seară, de la Ministerul de Externe, faptul că a decis că ziua de miercuri 26 iunie 2013, să fie decretată ca zi de doliu național.

Ponta a spus că nu se pot comunica datele exacte despre toți morții și răniții din Muntenegru, întrucât nu s-a finalizat procedura de identificare a tuturor pasagerilor aflați în autocarul morții.

Duminică, în jurul orei 18.00, un autocar în care se aflau 46 de persoane, toți români, a căzut într-o prăpastie.

Accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru.

Autocarul care are numere de România, a derapat pe un pod din Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraca, şi a căzut în gol 40 de metri.

Mâine, toți răniți a căror stare de sănătate le permite să fie transportați cu avionul, vor fi aduși în țară unde vor fi internați în spitalele din București.

Bilanțul comunicat de autoritățile române indică faptul că 18 români au decedat în urma accidentului și alte 29 sunt internate în spital, dintre care 4 sunt în stare foarte gravă.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean a ajuns la Podgorica și a fost primit de la Preşedintele Republicii Muntenegru, Filip Vujanović.

Acesta a exprimat condoleanţe în numele poporului muntenegrean pentru tragedia suferită  de cetăţenii români pe teritoriul ţării sale. De asemenea, a exprimat întreaga solidaritate şi a reiterat sprijinul deplin al autorităţilor din Republica Muntenegru pentru ca, în cooperare cu autorităţile române, să fie identificate cele mai adecvate forme de gestionare a situaţiei.

La rândul său, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a mulţumit pentru implicarea autorităţilor muntenegrene şi cooperarea pe care acestea le-au acordat autorităţilor române aflate la faţa locului, până la acest moment. A adresat mulţumiri primului ministru, Milo Đukanović, şi ministrului de externe al Republicii Muntenegru,  Igor Lukšić, pentru faptul că s-au implicat din primul moment în acordarea de sprijin. De asemenea, a exprimat recunoştinţa pentru generozitatea cetăţenilor muntenegreni care au oferit ajutor direct la faţa locului sau donând sânge cetăţenilor români răniţi în accident.

După primirea la preşedintele muntenegrean, ministrul Titus Corlăţean, împreună cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Raed Arafat, s-a deplasa la spitalul din Podgorica pentru a vizita  cetăţenii români răniţi.

Ministrul român de externe va coordona acţiunile în desfăşurare, care să ducă la finalizarea, cu sprijinul autorităţilor muntenegrene, cât mai repede cu putinţă, a tuturor procedurilor care să facă posibilă reîntoarcerea acasă a supravieţuitorilor acestui tragic eveniment, precum şi repatrierea trupurilor neînsufleţite.

loading...
1 Comentariu
  1. Aparate de masura spune

    Mare, mare pacat… Dumnezeu sa ii ierte si sa ii odihneasca. In orice caz, gestul muntenegrenilor este demn de toate aplauzele. Au dat dovada de omenie si caracter. Tot respectul!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata