Breaking news

Visul copiilor din satul Holdea a devenit realitate: au o școală adevărată

loading...

Elevii s-au întors astăzi din vacanță, dar pentru copiii din satul hunedorean Holdea ziua de 23 aprilie 2014 este o zi cu totul și cu totul specială: ei revin în bănci, în  noua lor școală, ridicată de Europa FM prin campania „Nu ești singur pe lume”. Astăzi clopoțelul nu a mai sunat într-un container, ca în ultimii ani.

scoala holdeaSituația micuților elevi din satul hunedorean Holdea, care au învățat ani la rândul într-o baracă metalică de 15 metri pătrați și care a făcut vâlvă în presă  – a devenit de azi doar o amintire. În septembrie anul trecut, împreună cu Primăria Lăpugiu de Jos, Europa FM a început construcția noii școli din Holdea, o școală adevărată, care să le ofere copiiilor condiții decente pentru a învăța carte.

„Noua școală respectă toate standardele pentru ca elevii din Holdea să beneficieze de o educație de calitate. În anul 2012, când am venit în satul Holdea ca să văd în ce condiții învață, am plecat cu un sentiment de amărăciune și de tristețe. Simplul titlu – școala din container – are un impact psihologic negativ. Astăzi însă asistăm la un eveniment extrem de fericit”, a declarat Maria Ștefănie, de la Inspectoratul Școlar al județului Hunedoara.

Alături de copii și părinți, cea mai încântată de noul spațiu educațional este învățătoarea Nicula Cristina, cea care a ales să rămână în localitate, pentru a fi aproape de cei mici.

„Copiii care învață aici sunt niște copii buni, dornici să învețe. În modulul de construcții era foarte dificil să ții orele, nu era spațiu suficient și nici lumină naturală. Acum, copiii îmi spun fericiți că în sfârșit au și ei o școală adevărată!”, povestește emoționată învățătoarea din satul Holdea.

Primarul comunei Lăpugiu de Jos, Alin Chiorean, este convins că noua școală va contribui la dezvoltarea comunității locale și reamintește că școala improvizată într-un container a fost o soluție găsită de părinți pentru a-i scuti pe cei mici de un obositor drum cu trenul sau microbuzul către cea mai apropiată unitate de învățământ.

„Acești copii vor fi viitorul nostru, cum și noi am fost viitorul altora. E important să investim în ei. Noi nu am adus containerul ca să devină o batjocură, ci pentru că vechea școală nu mai putea fi folosită, stătea să cadă”, a spus primarul Alin Chiorean.

Într-adevăr, satul Holdea a avut la un moment dat o școală. Construcția a ajuns însă în paragină iar școala din Holdea s-a închis în 1991. Containerul a apărut în 2008. Între timp, toţi copiii din sat au făcut naveta cu trenul până în Ohaba, localitate aflată la 9 kilometri.

Proiectul construcției școlii din satul Holdea a fost inclus în campania Europa FMNu ești singur pe lume”, postul de radio reușind să mobilizeze oameni și companii în sprijinul micuților din Holdea.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata