Breaking news

Virgil Mănescu îți spune ce vin trebuie să alegi pentru masa de Crăciun

loading...
0 25

Virgil Mănescu, maestru de ceremonii la “Hell’s Kitchen – Iadul Bucătarilor”, Virgil Mănescu este un fin cunoscător al vinurilor şi al poveştilor care se ascund în spatele acestei licori magice. În Ajun de Crăciun, Virgil da sfaturi despre alegerea vinului pentru mese festive, dar şi pentru un cadou elegant.

virgil manescu - vinuriVirgil Mănescu îndeamnă românii la cumpătare în zilele de Crăciun, când vinde vorba de consumat bucate și băuturi, ca să nu le pice rău la ficat și să ajungă la spital.

Încep prin a pomeni cuvintele ce definesc în opinia mea sărbătorile de iarnă: cumpătarea, modestia şi smerenia. Pentru această, romanul ar trebui să treacă puţin (chiar foarte puţin) prin toată gama de băuturi ce definesc o masă festivă. Începutul va fi unul uşor, cu un aperitiv de tipul vinului spumant, mergând mai apoi pe vinurile albe tinere sau mature (după preferinţă şi caz), continuând cu vinurile roşii jucăuşe sau cele cu personalitate puternică şi închizând cercul cu vinurile licoroase româneşti„, spune Virgil Mănescu.

Sfaturi pentru cei care merg în vizită la masa de Crăciun şi doresc să ofere gazdelor o sticlă de vin: Ca un ambasador credincios al vinurilor bune româneşti aş recomanda un vin ce se potriveşte cu momentul, gazdă şi contextul relaţional. De regulă când merg în vizită, fac cadouri din gama vinurilor spumante, potrivite pentru orice moment şi ocazie (clasicele Jidvei, nobilele Ştirbey, elegantele Recâş şi istoricele Rhein) sau vinuri dulci licoroase cu care niciodată nu dau greş (Nectar de Transilvania, Lacrimă lui Ovidiu sau smeritul Episcopal).

Ce vin alegem pentru deserturi?
Legat de deserturi, filosofia mea că expert în vinuri este una simplă: deşertul este acompaniat perfect de vinurile dulci, parfumate şi licoroase (din soiuri că Muşcat Ottonel, Galbenă de Odobeşti sau Grasă de Cotnari)”, spune maestrul de ceremonii de la Iadul Bucătarilor.

Dacă ar fi să asocieze Crăciunul cu un vin, Virgil ar alege un vin din soiul Fetească Neagră.

Românii iubesc vinul fiert. Orice vin merge să fie fiert? 

”Obicei străvechi ce se pierde în negura timpului încă din Evul Mediu, vinul fiert este făcut din vin roşu, condimentat cu piper, scorţişoară sau cuişoare şi îndulcit cu zahăr sau miere. După preferinţă se pot adaugă felii de măr sau portocală. De regulă pretabile pentru fierbere în perioada sărbătorilor sunt vinurile roşii de o calitate medie. Legând Ignatul cu fierberea vinului recomandarea este pentru vinuri româneşti ca Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani sau chiar Novac”, mai spune Virgil Mănescu.

Cum alegem şampania pentru a o consuma în Noaptea dintre ani?

”Citându-l pe Napoleon Bonaparte, care spunea despre şampanie: “Beau şampanie când sunt învingător, pentru a sărbători, dar beau şi când pierd, pentru a mă consola”, afirm despre şampanie că este cea mai versatilă băutură obţinută din struguri din câte există. Motiv pentru care alegerea şampaniei este una simplă. Şampania este doar franţuzească, provenită din zona Champagne, cea mai nordică podgorie a Franţei, iar alegerea unei sticle ţine cont în primul rând de buget şi implicit de calitate. Pentru noaptea dintre ani mergem la sigur pe “casele” consacrate de şampanie de genul: Billecart-Salmon, Veuve Cliquot Ponsardine, Moet et Chandon, Ruinart, Bollinger, Lanson, Krug, Laurent – Perrier, şi închizând cu favorită Casă de şampanie a lui Napoleon Bonaparte “Don Perignon”, a mai spus maestrul de ceremonii Hell’s Kitchen.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata