Breaking news

Viorel Hrebenciuc îi promitea sprijin lui Șova pentru șefia PSD, în schimbul unei legi privind amnistia

loading...

Viorel Hrebenciuc a fost interceptat de DNA, în timp ce discuta cu Dan Șova despre susținerea unei legi în Parlament privind amnistia, în schimbul promisiunii că va vorbi cu mai mulți lideri PSD care să-l susțină pe Șova la șefia partidului.

viorel hrebenciuc - dan sova - dnaDNA i-a interceptat telefonic pe Viorel Hrebenciuc, Dan Șova și fostul șef SPP, Dumitru Iliescu. Cei trei discutau despre mandatele de interceptare emise pentru Hrebenciuc și despre faptul că vicepreședintele Camerei Deputaților i-a promis lui Șova că-l susține la șefia PSD, dacă pune umărul la votarea legii amnistiei.

Viorel Hrebenciuc se teme să nu fie condamnat la închisoare și în acest sens vrea ca legea amnistiei să fie votată în Parlament cât mai curând pentru a putea beneficia de efectele legii.

„La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-ar fi folosit influența față de suspectul Dan Șova, membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat. Pentru a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului (care fusese condamnat nedefinitiv în primă instanță pentru luare de mită, la pedeapsa închisorii) și pentru a evita ca o eventuală condamnare a lui Viorel Hrebenciuc să fie pusă în executare, Viorel Hrebenciuc i-a cerut colegului său de partid Dan Șova să îl asigure că va fi adoptată o lege de amnistie și grațiere, solicitare pe care colegul său de partid a acceptat-o. În același context, suspectul Dan Șova a acceptat promisiunea suspectului Viorel Hrebenciuc că îl va sprijini să obțină funcția de președinte al partidului din care cei doi fac parte, în dauna altor doi posibili contracandidați, pentru a-l determina pe ministrul Justiției să inițieze un proiect de lege având ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 (respectiv „fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”). Având în vedere că Viorel Hrebenciuc este suspect în două dosare penale sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000, proiectul l-ar fi vizat în mod nemijlocit, împiedicând tragerea sa la răspundere penală”, precizează DNA.

Întrucât abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000 ar fi fost un demers controversat, cei doi au concluzionat că acesta nu poate fi realizat printr-o propunere legislativă a unui parlamentar, ci printr-un proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției.

În acest context, suspectul Dan Șova a promis că, în schimbul ajutorului acordat pentru a deveni președintele partidului, îl va determina pe ministrul Justiției să inițieze un asemenea proiect, având în vedere că el personal nu poate deveni ministru al Justiției din cauza dosarului penal în care are calitatea de suspect.

În schimb, Hrebenciuc Viorel i-a promis lui Dan Șova că va convinge mai mulți membri au partidului, aflați în sfera sa de influență, să îl susțină.

Iată ce discuții au interceptat procurorii DNA, între Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, dar și între Hrebenciuc și Dumitru Iliescu:

Viorel Hrebenciuc: Acum îți spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia . Uite și tu, mă, că…

Dan Șova: Amnistie și grațiere obligatoriu.

Viorel Hrebenciuc: Pe cuvânt își spun, Dane, și tu să le spui la partid asta.

Dan Șova: Și știți ce trebuie făcut, dle președinte, trebuie să, nu o să putem să abrogăm abuzul în servicu, dar…

Viorel Hrebenciuc: Clar că te impui. Orice aprobă partidul ai forță imensă, Dane, ascultă ce-ți spun. Nu sunt nebun, cel mai mare partid. E solid, acultă-mă ce-ți spun. Nu contează că dispare un baron sau altul, nu contează, Dane.

Dan Șova: Partidul merge.

Dan Șova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toata lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu, în primul rând.

Viorel Hrebenciuc: Asta este problema.

Dan Șova: Este negativ.

Viorel Hrebenciuc: Boss, pentru mine, cum să-ți spun ție, să nu fie Liviu. În rest, nu am o problemă. Practic și normal că mă focusez pe tine. E și Vali Zgonea.,.

Dan Șova: Da, ce facem cu Vali?

Viorel Hrebenciuc: Hai să-ți spun o chestiune. O să fii președinte. O să ai – pe ăștia pe care sunt nu te poți baza pe toți. Că nu poți lucra cu Vanghelie să întrebi: Bă, pe cine pun la Guvern? Că el vine cu nu știu cine. Deci aici tu ai o problemă. Dar cât de cât trebuie știut un lucru. Sunt ministere în care chiar trebuie să mergi cu tehnocrați. Nu ai ce să faci, boss.

Dan Șova: O să mă duc și pâna la Focșani, la Marian acasă.

Viorel Hrebenciuc: Da, că e de ăsta, la care trebuie să ai grijă să îi hrănești orgoliul. Hrănește-i orgoliul. Aia e cheia succesului la Marian.

Viorel Hrebenciuc: Dane, orice telefon îl dai este influenţare. Dacă eu sunt pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum – că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare.

Dan Şova: Da, da.

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi. (…)

Dan Şova: Dar trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă.

Viorel Hrebenciuc: Vezi că asta e procedura acum, vezi că poate să fie şi avantajul tău.

Dan Şova: Da, dar pentru asta ar trebui să nu am dosar, ca să mă poată pune la Justiţie, că am discutat cu Victor treaba asta.

 

Discuție Viorel Hrebenciuc-Dumitru Iliescu:

Dumitru Iliescu: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ţine dosarele în fişet. El le ţine acolo, are cheia în fişetul ei.

Viorel Hrebenciuc: Perfect!

Dumitru Iliescu: El le pune în ordine, el le cercetează, el e conexiunea cu poliţia pentru diverse acte.

Viorel Hrebenciuc: Frumos, bravo lui! Excelent!

Dumitru Iliescu: V-am spus că dumneavoastră sunteţi pe mandat.

Viorel Hrebenciuc: Mh! Da.

Dumitru Iliescu: Pur şi simplu este tot ce am aflat.

Viorel Hrebenciuc: Da! Da! Da! Dar acum pentru ce dosar?

Dumitru Iliescu: Nu ştiu, nu m-am băgat şi vă spun şi de ce. El a spus de ce: “Domnule, dacă pun întrebări, şefa mea ştie, că a văzut în blibliotecă, în sufragerie şi ştie.

Viorel Hrebenciuc: Corect, corect! Da! Da! Da!

Dumitru Iliescu: Şi a venit informaţia asta, ştia şi de Ponta şi de toţi. Ştia cine are dosare, ştia de cei special urmăriţi s.a.m.d.

Viorel Hrebenciuc: Da.

Dumitru Iliescu: Ştia de Băsescu, de 27 de milioane, că a stabilit un plan pentru anul ăsta şi mandatele pe care să le ia.

Viorel Hrebenciuc: Da, da! mandatele pe cât timp se dau?

Dumitru Iliescu: Mandatul se se dă în general pe şase luni.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata