Breaking news

Vin banii de la FMI şi de la CE

loading...

România ar putea primi banii de la FMI în luna februarie, iar banii de la Comisia Europeană în luna martie.

bani europeniŞeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, a precizat că va recomanda board-ului FMI de la Washington care se va reuni la mijlocul lunii februarie, să elibereze următoarele două tranşe din acordul stand-by cu România. În urma deciziei pe care o vor lua reprezentanţii FMI, banii vor fi trimişi în România în cel mult 48 de ore. Jumătate din suma de 2,3 miliarde de euro de la FMI va fi destinată bugetului de stat, pentru plata salariilor şi a pensiilor.

Reprezentantul Comisiei Europene, Fabienne Ilzkovitz, a dat un aviz pozitiv, în urma evaluării situaţiei din ţara noastră. Ea a precizat că după ce va prezenta la Bruxelles un raport despre România, speră ca următoarea tranşă de un milliard de euro să fie trimisă în luna martie.

Fabienne Ilzkovitz a mai afirmat că cea mai grea parte a crizei din România a trecut. Astfel, Guvernul trebuie să continue reformele, cel mai important lucru fiind creşterea standardului de viaţă. Ea a mai adăugat că indicatorii macroeconomici conveniţi au fost atinşi, deficitul bugetar fiind de 7,3% din PIB.

De asemenea, reprezentatul FMI, Jeffrey Franks este încrezător în privinţa viitorului ţării noastre. El crede că economia României va reveni pe creştere în primul trimestru, după scăderea uşoară înregistrată în ultimul trimestru din 2009. Deşi el prognozează la sfârşitul acestui an un avans de 1,3%, 2010 va fi un an slab din punct de vedere economic.

Jeffrey Franks se aşteaptă ca România să nu mai aibă nevoie de alţi bani pentru bugetul de stat şi crede că nu vor exista probleme în ceea ce priveşte returnarea banilor.

Înainte de a părăsi România, misiunea FMI  a trasat câteva sarcini clare: adoptarea legii responsabilităţii fiscale până în luna martie, a legii pensiilor până în luna iunie şi reforma fiscală până în luna aprilie. De asemenea, România va trebui să atingă anul acesta o ţintă de deficit bugetar de 5,9%.

O nouă misiune a FMI se va întoarce în România la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, pentru a evalua dacă criteriile stabilite au fost îndeplinite.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata