Breaking news

Viitură de 3 metri la Novaci. 70 de familii au fost evacuate

loading...

O rupere de nori a făcut prăpăd în orașul Novaci din Județul Gorj. Ploile au produs o viitură devastatoare pe râul Gilort, de circa 3 metri înălțime care a măturat totul în cale. Din acest motiv, 70 de familii din oraşul Novaci.

viitura - novaciUn elicopter al MAI a fost trimis la Novaci  pentru salvarea oamenilor rămaşi blocaţi în podurile sau pe acoperişurile caselor. Apa ajunge la o înălţime de trei-patru metri. Familiile evacuate vor fi adăpostite in internatul liceului şi in sala de sport, iar, daca va fi nevoie, şi în spitalul din localitate. Autorităţile au declarat cod roşu de inundaţii la Novaci. Un baraj s-a spart, iar apa de până la 3 metri a inundat casele din zonă.

Meteorologii au prelungit codul galben de ploi şi vijelii în judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Cluj, unde până marţi seară vor fi ploi torenţiale, descărcări electrice şi intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie.

Probele cu inundațiile sunt și în alte localități din județul Gorj. Victor Geogia, primarul comunei Bengeşti-Ciocadia din Gorj, a declarat că apele au depăşit cotele de atenţie cu mult şi câţiva oameni sunt prinşi în mijlocul viiturii.

Am sunat la toate instituţiile. A venit Salvamont Gorj şi a mers să vadă dacă mai sunt oameni în viaţă. Este posibil să avem victime(…) Totul a mers ca melcul. Eu am solicitat elicopter de azi dimineaţăSituaţia este foarte grea în Gorj. La noi e ca la nebuni, niciodată nu suntem pregătiţi!. Nimeni nu are interesul să facă un lucru trainic în România”, a spus primarul.

Și în județul Vâlcea, ploile au făcut ravagii în Bălcești, Băbeni și Stroiești.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA anunţă că pe DN 7A, sectorul cuprins între km 16+500 – 16+700, localităţile Sălişte şi Malala din judeţul Vâlcea, circulaţia rutieră este blocată temporar din cauza unei viituri de circa 150 mc.

Pe acest sector de drum se lucrează în vederea degajării părţii carosabile cu 1 excavator, 2 încărcătoare şi 2 autobasculante.

De asemenea, pe DN 65C, Craiova (DJ) – Horezu (VL) pe sectorul de drum cuprins între km 107+410 – km 107+450, în zona localităţii Măldăreşti (VL), circulaţia este întreruptă din cauza alunecării unor terasamente care au afectat partea carosabilă, iar traficul rutier se desfăşoara deviat, pe următorul traseu: DN 65C km 106+090 – DC 140 – DJ 676H – DN 65C km 109+296.

Trei oraşe şi patru comune ale judeţului Prahova au fost afectate de ploile torenţiale din ultimele ore, cea mai afectată fiind comuna Proviţa de Jos, unde mai multe tronsoane de drum, poduri şi maşini au fost avariate, câteva podeţe au fost luate de viituri, iar mai multe animale au murit înecate.

Potrivit noii avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, marţi vor fi perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată la nivel local, îndeosebi în Oltenia, Muntenia şi Transilvania, precum şi în zonele montane.

În cele opt judeţe avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30-40 de litri pe metru pătrat. Noua avertizare a intrat în vigoare marţi, la ora 10.00 şi este valabilă până la ora 22.00.

La solicitarea Comandamentului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a autorităţilor locale, Ministerul Apărării Naţionale este pregătit să intervină în zonele afectate de inundaţii cu 1229 militari şi cu 206 mijloace tehnice.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata