Breaking news

Videanu afaceri cu statul, după ce a fost numit ministru

loading...

Ministrul Economiei a primit prin intermediul firmei sale, fără licitație o concesiune din partea guvernului Boc, conform anchetei realizate de Grupul de Investigații Politice.

SEMNARE - ACORD DE IMPRUMUT - MINISTERUL ECONOMIEIPrimul ministru Boc i-a dat colegului său de partid și de Guvern, Adriean Videanu, licența de concesiune pentru explorarea resurselor de gabbrou din Valea Almășelului.

Prin Ordinul nr. 61 din 26 martie 2009, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a aprobat “Licența de concesiune nr. 11.799/2009” prin care Societatea Comercială MARMOSIM SA a primit dreptul de “explorare a resurselor de gabbrou din perimetrul Valea Almășelului, județul Hunedoara” (articolul 16 al Ordinului 61/2009). Gabbroul este o rocă folosită în construcții și pavaje.

Odată obținută licența de explorare, pentru transformarea acesteia în licență de exploatare este suficientă o simplă cerere. Potrivit Legii minelor (Legea nr. 85/2003), „la solicitarea titularului licenței de explorare, acesta are dreptul să obțină direct licența de exploatare pentru oricare dintre resursele minerale descoperite” (articolul 17).

ANRM este o autoritate a statului aflată în subordinea Guvernului, președintele acesteia fiind secretar de stat. ANRM s-a aflat in coordonarea Cancelariei Primului Ministru pina la desfiintarea acesteia in 4 martie 2009.

MARMOSIM SA este firma familiei Videanu. Potrivit Registrului Comerțului, MARMOSIM SA este deținută în proportie de 95,86% de firma TITAN MAR SA. TITAN MAR SA aparține în totalitate Ministrului Economiei Adriean Videanu și soției acestuia, Miorița Videanu. De altfel, Miorita Videanu este președintele Consiliului de Administrație al MARMOSIM SA.

Prin Ordinul 61 din 26 martie 2009, ANRM, autoritate aflată în subordinea Guvernului, a aprobat licența de concesiune pentru firma ministrului Videanu. MARMOSIM SA a primit concesiunea fără licitație, în urma unui „concurs de oferte”. Firma lui Adriean Videanu a primit o astfel de concesiune după ce acesta a fost numit ministru al Economiei.

În 19 iunie 2010, întrebat câți români își permit să își facă o casă de 1.300 de metri pătrați, la fel cum e cea pe care și-a construit-o la Snagov, Adriean Videanu a răspuns: “Cei care muncesc, cred că își pot permite. Sunt un om care a muncit zi și noapte multă vreme pentru a putea pune pe picioare un business adevarat. Niciodată compania mea nu are, nu a avut și nu va avea afaceri cu statul“.

Ministrul Videanu a mințit grosolan. În realitate, averea sa este clădită pe afaceri cu statul, respectiv pe exploatarea resurselor primite în concesiune de la Guvern.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata