Breaking news

Victor Ponta a blocat ordonanța lui Oprea prin care se măresc salariile demnitarilor

loading...

La o zi după ce și-a reluat mandatul de prim ministru, Victor Ponta a anunțat că nu este de acord cu ordonanța de urgență dată pe 8 iulie de Gabriel Oprea din postura de prim ministru interimar, prin care salariile a 48 de demnitari se triplau de la 1 august 2015.

ponta - bani - primariiVictor Ponta a blocat vineri, ordonanța de urgență dată de prim ministrul interimar Gabriel Oprea, prin care, de la 1 august se majorau salariile a 48 de demnitari, printre care cel al lui Iohannis, Ponta, Tăriceanu, Zgonea, dar și al Liviei Stanciu și directorilor SRI și SIE.

„Ordonanţa cu salariile demnitarilor – eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis şi Oprea în absenţa mea. Dar revin la decizia mea şi miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile demnitarilor decât odată cu bugetarii”, a scris Victor Ponta pe contul său de facebook.

Gabriel Oprea susține că nu a făcut de capul lui ordonanța și că s-a consultat cu Ponta și cu Iohannis și că cei doi au fost de acord în principiu.

”Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinând Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor, ţinând seama de principiul atragerii competenţei şi lupta împotriva corupţiei şi din cei 71 de demnitari care erau vizaţi de proiectul de ordonanţă, au rămas la final 48. Miniştrii Muncii, Finanţelor şi Justiţiei au susţinut această ordonanţă, iar poziţia lor se regăseşte în stenogramele şedinţei de Guvern. Miercuri dimineaţa, când a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanţa, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că şeful statului îşi va arăta susţinerea faţă de adoptarea actului normativ. Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere – iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a declarat Gabriel Oprea, vineri, pentru MEDIAFAX.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, spune că Gabriel Oprea a venit cu ordonanța de majorare a salariilor demnitarilor motivând că este o decizie premier-președinte

”Atât eu, cât şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, precum şi premierul Victor Ponta am dorit să includem mărirea salariilor demnitarilor în pachetul mai larg de măriri de venituri pentru toţi bugetarii. Adică, în noua Lege a salarizării. În acelasi timp, am fost informaţi că există o decizie comună a preşedintelui României şi a Prim-ministrului interimar de a adopta această măsură mai rapid. Evident, nu am dorit să contestăm o astfel de decizie. În urma intervenţiei de ieri a domnului consilier prezidenţial, Dan Mihalache, care a infirmat că preşedintele ar fi dorit adoptarea acestei măsuri mai rapid, am constatat în mod evident că am fost în faţa unei neînţelegeri. Prin urmare, vom amâna intrarea în vigoare a acestei măsuri şi vom reveni la planul iniţial – acela de a include această măsura în Legea salarizării”, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ministrul Rovana Plumb.

Dacă ordonanța intra în vigoare de la 1 august 2015, salariul lui Klaus Iohannis se tripla, ajungând la 210 milioane de lei lunar.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata