Breaking news

Vești proaste pentru români. De azi, gazele se scumpesc cu 11%

loading...

Debutul lunii iulie aduce facturi mai mari pentru populație la gazele naturale. ANRE a decis, miercuri, o creştere de 11% a preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienţii casnici.

pretul gazelor romanestiAutoritatea Națională de Reglementare a Energiei justifică majorarea de preț prin creșterea prețului la energia produsă în România.

„Având în vedere calendarul de liberalizare a prețurilor gazelor naturale pentru producția internă agreat cu organismele internaţionale și prevederile HG nr. 488/2015 privind stabilirea preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantitatile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat, în şedinţa din 01.07.2015 o creștere cu cca 11% a  preţurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale  la clienţii casnici”, se arată în comunicatul de presă al ANRE.

Creșterea aprobată a avut în vedere următoarele elemente:

  • Creșterea prețului producției interne curente de la 53,30 lei/MWh,  la 60,00 lei/MWh, cu un impact de circa 6,5%
  • Includerea procentului de gaze din import în perioada de iarnă, cu un impact de circa 1,5%
  • Includerea cantităților de gaze ce urmează a fi extrase din depozitele de înmagazinare în perioada de iarnă, cu un impact de circa 4,5%
  • Scăderea costului unitar de transport, cu un impact de circa -1,5%

Guvernul a aprobat miercuri noul calendar de liberalizare a preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, potrivit căruia preţul creşte, de la 1 iulie, de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, şi va continua să urce anual cu câte 6 lei în 2016 şi 2017, urmând să fie rediscutat în aprilie 2018, în calendar fiind estimată totuşi la acest moment o creştere similară până în 2021.

Noul calendar de liberalizare a preţului de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, anunţat de MEDIAFAX în urmă cu aproximativ o lună, a fost aprobat, miercuri, de Guvern, pentru perioada 1 iulie 2015-30 iunie 2021.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI şi CE, preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 şi la 62 lei în iulie 2015.

Creşterea preţului a fost însă amânată de Guvern, pentru prelungirea calendarului de eliminare a preţurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

ANRE spune că în anul 2015 nu se va mai înregistra o altă creștere a prețurilor pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, având în vedere că nu vor fi  costuri suplimentare pentru asigurarea consumului în sezonul rece, comparativ cu anii anteriori.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata