Breaking news

Vasile Blaga, acuzat că a luat 80.000 de euro șpagă în dosarul EADS

loading...

Vasile Blaga, liderul PDL și șeful de campanie al lui Klaus Iohannis, este acuzat de Claudiu Florică, că a luat 80.000 de euro șpagă în dosarul EADS. Informațiile cu șpaga luată de Blaga au fost prezentate miercuri, de România TV.

vasile blaga - mita - eadsClaudiu Florică l-a denunţat pe Vasile Blaga, la DNA, spunând procurorilor că acesta a luat mita de 80.000 de euro. Și că banii au fost folosiți în campania electorală a lui Băsescu din 2004.

“În august 2004, Claudiu Florică s-a întâlnit cu Vasile Blaga şi i-a dat acestuia 80.000 de euro pentru susţinerea PD în campania electorală (…) solicitându-i sprijinul în cazul în care PD va câştiga alegerile pentru a proteja contractele controlate de Claudiu Florică, respectiv SISF şi Microsoft şi introducerea firmei FSC în contractul SEI, de unde Claudiu Florică fusese înlăturat”, a susţinut martorul în faţa procurorilor DNA.

Acelaşi martor a mai declarat că Vasile Blaga s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România.

Claudiu Florică susţinea că a fost exclus de către Vasile Blaga din circuitele neoficiale de dare şi luare de mită, dar că acesta (n.r. Vasile Blaga) s-a înţeles asupra mitei în mod direct cu Siveco România, prin Irina Socol şi Gabriel Sadoveanu şi EADS prin Alexandru Georgescu fără să îl mai includă pe Claudiu Florică în aceste negocieri. Vasile Blaga, pentru a continua contractul cu EADS, dar şi să creeze o aparenţă justificativă pentru continuarea acestui contract clar ilegal, a solicitat o comisie de anchetă asupra persoanelor care au semnat contractul în anul 2004 şi o comisie de renegociere în care a numit persoane aflat în controlul său direct. (…). Prin urmare, valoarea a fost redusă la 524 de milioane de euro, dar s-a păstrat mecanismul care permitea existenţa unei valori a contractului mult mai mare, (…) cu alte cuvinte a profitului EADS exagerat din care urmau să fie plătite mitele către persoanele implicate din MAI, respectiv Vasile Blaga. (..) În primăvara anului 2005, Claudiu Florică a menţionat mai multor apropiaţi că a fost înşelat de Vasile Blaga, noul ministru de interne, care îi promisese sprijinul înainte de alegerile din 2004, în schimbul sponsorizării campaniei electorale”, se arată în declaraţia martorului Claudiu Florică în fața procurorului DNA.

În aceeaşi declaraţie, Claudiu Florică face referire şi la soţia lui Vasile Blaga: Claudiu Florică afirma că doar odată cu mutarea peste noapte a soţiei lui Vasile Blaga, fără niciun concurs, pe post de director la Direcţia Juridică a MEC în 2009, toate demersurile făcute de Claudiu Florică pentru blocarea (…) la contract, în valoare de 96 de milioane de dolari, au fost anulate.

Vasile Blaga neagă cu vehemență aceste acuzații și îl face tâmpit pe Claudiu Florică: Spune un tâmpit nişte probleme şi astea sunt acuzaţii? Cum să mă retrag din fruntea campaniei lui Iohannis? Florică nu a sponsorizat nicio campanie PD. Habar nu am cine este. (…) Nu îl cunosc pe domnul Florică, nu l-am văzut în viaţa mea. În 2004 nu eram ministru de Interne. Am renegociat contractul scăzându-i valoarea. (…) Contractul e între EADS şi ministerul de Interne. Care sunt subcontractorii nu era treaba ministerului. Nu era posibil ca cineva din minister să favorizeze vreun subcontractor. Nu avea nicio treaba contractul EADS cu licenţele Microsoft.

Claudiu Florică este cel care i-a denunţat şi pe Dorin Cocoş, Dumitru Nicole zis Niro, Gheorghe Ştefan Pinalti şi Gabriel Sandu, în dosarul Microsoft.

Contractul pentru securizarea frontierelor României a fost atribuit concernului EADS fără licitaţie, prin hotărâre de guvern, în august 2004, la o valoare de aproape un miliard de euro.

Cele mai mari plăţi pentru contractul cu EADS au fost efectuate în al doilea mandat al lui Vasile Blaga între 2009 şi 2011.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata