Breaking news

Ungurii cer autonomia Ținutului Secuiesc, în stradă

loading...

Peste 100.000 de unguri din Transilvania au ieșit duminică în stradă în 14 localități ca să ceară autonomia așa zisului Ținut Secuiesc.

mars unguriMitingul pentru autonomie, organizat duminică în județul Covasna, de Consiliul Național Secuiesc (CNS), a început la ora 11.00, cu slujbe ecumenice în 14 localități aflate de-a lungul DN11.

Marşul propriu-zis a început la ora 12.00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.

Organizatorii au primit toate avizele şi autorizaţiile necesare şi spun că la marş sunt aşteptaţi nu numai covăsneni, ci şi maghiari din mai multe judeţe ale ţării şi din străinătate, în principal din Ungaria.

UDMR Covasna a comandat 3.000 de steaguri secuieşti de dimensiuni mai mici şi s-au confecţionat şi patru steaguri de dimensiuni mari, de câte 250 de metri lungime şi doi metri lăţime, care vor fi purtate pe tot parcursul marşului, pornind din Breţcu, Târgu Secuiesc, intersecţia de la Reci şi Chichiş.

Simultan cu “Marele marş al secuilor” vor fi organizate “manifestaţii de simpatie” în mai multe oraşe din Europa şi America, printre care Budapesta, Viena, Stuttgart, Zürich, Helsinki, Stockholm, Londra, Washington, Los Angeles şi Toronto.

În Covasna, manifestarea va fi precedată de aprinderea, sâmbătă seara, a unor “focuri de veghe ale autonomiei”. Astfel, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor din judeţul Covasna – HARIT vor aprinde un astfel de foc pe Creasta “Pivniţa Uriaşului” de lângă comuna Moacşa, iar alte două focuri vor fi aprinse de reprezentanţii CNS pe Muntele Perko (comuna Sânzieni) şi pe dealul “Larmafa” (între Ojdula şi Hilib).

Organizatorii plănuiesc formarea unui lanţ uman de 45 de kilometri de-a lungul mai multor localități din Covasna la care să participe peste 100.000 de unguri.

Participanții veniți din țară și străinătate poartă steaguri secuiești, steaguri ale Ungariei și pancarte cu diverse mesaje scrise în limbile maghiară, română și engleză, cum ar fi “Autonomie pentru Ținutul secuiesc”, “Autonomie nu înseamnă independență, ci eficiență”, “România e și țara noastră”, “Justice for Szeklerland”.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu cere interzicerea mitingului pe motiv că este ilegal și anticonstituțional: Manifestările autonomiste precum marșul secuilor de astăzi trebuie interzise prin lege. Marșul secuilor de astăzi face parte din categoria manifestărilor anti-statale și anti-românești tot mai dese din ultima perioadă, iar acest tip de activități trebuie interzis prin lege. Fac de aceea un apel către toți parlamentarii și către toate partidele românești să sprijine adoptarea proiectului meu de lege aflat în dezbaterea Parlamentului care prevede interzicerea manifestărilor și a organizatiilor de tip extremist. Prin această lege, activitățile de disoluție și dezintegrare a statului român, care atacă în mod direct fundamentele Constituției, ar deveni istorie.

Mitingul organizat de CNS, un ONG neînregistrat juridic, este susținut de UDMR, Partidul Civic Maghiar și Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, precum și de bisericile istorice maghiare și mai multe organizații.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata