Breaking news

Ungurii au depus un raport la ONU prin care cer autonomia

loading...

Maghiarii nu se lasă și cer la ONU recunoașterea autonomiei teritoriale a ținutului secuiesc după modelul Kosovo, pe motiv că România le încalcă drepturile.

autonomieConform unui reportaj realizat de Adevărul, trei asociaţii maghiare care au legături directe cu UDMR şi Laszlo Tokes au trimis la ONU un “Raport din Umbră” intitulat “Discriminarea maghiarilor din România”, în care acuză statul român că încalcă drepturile maghiarilor pe toate nivelurile şi propune ca unică soluţie autonomia teritorială.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discrimării Rasiale discută, luni şi marţi, la Geneva, Raportul de Ţară al României privind situaţia minorităţilor. Pe lângă informarea realizată de statul român, la ONU a mai fost depus un “Raport din umbră” realizat de trei asociaţii maghiare, raport care va fi analizat şi el de ONU.

Pe baza celor două rapoarte, ONU va adopta un raport privind situaţia minorităţilor din România, plus o serie de recomandări.

Potrivit “Raportului din umbră”, în conformitate cu legislaţia europeană, ar fi din nou posibilă acordarea unui statut special legal Ţinutului Secuiesc. Mai mult, susţine raportul, “maghiarii sunt trataţi ca cetăţeni de mâna a doua în România”, iar dezvoltarea infrastructurii Secuimii este foarte lentă sau uitată cu totul.

Pricipalele revendicări ale raportului sunt: acordarea statutului de limbă regională oficială pentru limba maghiară, folosirea liberă a simbolurilor naţionale ungare şi a emblemelor secuieşti.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Rasiale (CEDR) ţine la Geneva, în perioada 2-27 august 2010, cea de-a 77-a sesiune privind starea minorităţilor din 11 ţări din întreaga lume, printre care şi România.

loading...
2 Comentarii
 1. Liviu spune

  Doamne , ocroteste-i pe romani !!! Multe degete mijlocii bozgorilor !!!

 2. Ilie Cristian spune

  .. Sacrificiul ..

  In oglinda cam acelas
  Insa mai purtat de vremuri,
  N-ai putut sa fi un las,
  Sa lasi ceva, sa ne cutremuri.

  In oglinda noptii aspre
  Astre vor sa te atinga,
  Ne-ai dat noua ale noastre
  Minti facute sa-i invinga.

  Ai plecat cu sabia-n mana
  Sa ramana doar dreptatea,
  Am jurat si impreuna
  Am purtat sinceritatea.

  Si acum ca ne-am spsus totul
  Suntem pregatiti de lupta,
  Vom oprii dinou potopul
  Chiar de-aveam inima rupta.

  Vom iesi din ceata densa
  Ce ne tine ca in gheata,
  Si-o lumina prea intensa
  Va topii aceasta fata.

  Cu Vadim pasim prin locuri
  Unde nimeni nu mai cade,
  Caci am tras atatea focuri
  Incat n-avem ce mai arde.

  …de Ilie Cristian

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata