Un tânăr din Scornicești, arestat abuziv la presiunile procurorului Lia Sorin Marian, pentru furtul unui casetofon

loading...

Abuz fără margini la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina. Procurorul Lia Sorin Marian, fost polițist, comite abuzuri de neimaginat în anchetele penale. Din cauza magistratului, un tânăr din Scornicești stă în spatele gratiilor de aproape 5 luni de zile. Tânărul, acuzat că ar fi furat un casetofon de mașină, împreună cu alți doi tineri, stă și în prezent în arest preventiv, deși s-a înțeles cu reclamantul și i-a plătit și despăgubirea.

procuror lia sorin nicolaeIlie Florentin Viorel, în vârstă de 32 de ani, originar din Scornicești, se află de aproximativ cinci luni în spatele gratiilor pentru că s-a lăsat convins de alți doi localnici să spargă mașina unui ”rival”, care atenta la iubita altuia.

Din teribilism, tânărul ar fi sustras din mașina marca Dacia, un casetofon. Însă bunul furat a fost returnat proprietarului, împreună cu suma de 300 lei drept despăgubire.

În urma acestei înțelegeri amiabile făcute în fața instanței, reclamantul și-a retras plângerea. Însă Ilie Florentin Viorel a rămas în spatele gratiilor întrucât ceilalți doi complici au fost forțați și amenințați de procurorul Lia Sorin Marian. Magistratul i-a forțat pe cei doi să declare că ar fi fost amenințați de Ilie Florentin Viorel să facă o înțelegere cu el și să-l scape basma curată întrucât acesta are o condamnare cu suspendare de 1 an și 6 luni pentru că a incendiat o mașină, din gelozie pentru o fată.

Cei doi complici și-au schimbat declarațiile în fața judecătorului și au spus sub jurământ cum au stat lucrurile și că nu au fost nici forțați și nici amenințați de Ilie Florentin Viorel pentru ca ei să declare în favoarea lui.

Procurorul i-a luat pe sus pe martori și le-a făcut dosar penal pentru mărturie mincinoasă

Deși procurorul de ședință nu a solicitat ca cei doi să fie cercetați pentru mărturie mincinoasă, Lia Sorin Marian s-a autosesizat din oficiu, i-a luat cu mandat pe cei doi și sub amenințarea reținerii pentru 24 de ore și apoi a arestării, i-a făcut pe aceștia să-și schimbe din nou declarațiile. După ce complicii au declarat tot ceea ce a dorit procurorul, acesta le-a închis în nici 24 de ore dosarul penal pentru mărturie mincinoasă și a cerut să vină personal la audieri în fața judecătorului și a solicitat ca instanța să îi audieze din nou pe complicii care au devenit între timp martori ai acuzării.

Procurorul Lia Nicolae, ”ciripitor” la serviciile secrete, își permite să comită abuzuri incredibile în anchetele penale pe care le realizează. Cu de la sine putere, fără să se teamă de lege, procurorul se crede Dumnezeu în județul Olt.

Deși are numeroase plângeri la Inspecția Judiciară, procurorul Lia Nicolae comite în continuare abuzuri întrucât știe că are ”spatele asigurat”.

Deși Ilie Florentin Viorel a depus o sesizare la Inspecția Judiciară la adresa procurorului încă din 29 octombrie 2015, nici până în prezent inspectorii nu s-au deranjat să îl ancheteze pe Lia Sorin Marian.

La data de 29.10.2015, la Inspecţia Judiciară a fost înregistrată, sub nr.6407/IJ/2015, sesizarea formulată de domnul Ilie Florentin Viorel împotriva domnului procuror Lia Sorin Marian, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina. În cauză se efectuează verificări prealabile, în conformitate cu dispoziţiile art.45 şi următoarele din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a se constata dacă subzistă indicii în legătură cu săvârşirea vreunei abateri disciplinare, din cele prevăzute de art. 99 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit art.45 alin.3 din Legea 317/2004 “Verificările se efectuează în termen de cel mult 45 de zile de la data solicitării formulate de titularul acţiunii disciplinare potrivit alin.(1) sau de la data sesizării Inspecţiei Judiciare potrivit alin.(2). Inspectorul şef poate să dispună prelungirea termenului de efectuare a verificării prealabile, cu cel mult 45 de zile, dacă există motive întemeiate care justifică această măsură.” Verificările pe care le va efectua Inspecţia Judiciară nu vor pune în discuţie soluţiile adoptate de procuror, care pot fi verificate numai în cadrul şi limitele date de principiul controlului ierarhic sau de instanţele de judecată. Vă facem cunoscut că, potrivit art.73 alin.5 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, “actele, documentele sau orice alte informaţii care se află pe rolul Inspecţiei Judiciare au caracter confidenţial, cu excepţia celor care constituie, potrivit legii, informaţii de interes public“, precizează Inspecția Judiciară în răspunsul dat la solicitarea exclusivNEWS.ro.

În această anchetă Inspecția Judiciară nu dă dovadă de celeritate și maximă promptitudine la fel ca în anchetele derulate din oficiu în cazul judecătorilor Risantea Găgescu și Damian Dolache.

Procuror plătit cu jumătate de miliard de lei ca să comită abuzuri

Potrivit declarației de avere, procurorul Lia Sorin Marian a încasat în 2013, un salariu lunar de 4898 lei. Adică 58.776 lei anual. Deci peste jumătate de miliard de lei vechi.

Judecătorul a amânat pronunțarea sentinței

Marți, judecătorul care se ocupă de acest caz, deși a audiat din nou pe cei doi complici care au devenit între timp martori ai acuzării, a refuzat să pronunțe sentința. Judecătorul a anunțat că amână pronunțarea sentinței pentru săptămâna viitoare. În schimb, a amendat avocatul apărării cu 2000 de lei pentru că a îndrăznit să ceară instanței să permită martorilor să declare liber și fără presiuni din partea procurorului de ședință.

1838 0
loading...
No Comment

Lasă un comentariu

*

*