Breaking news

Un milion de români puși pe drumuri de Guvernul Ponta, după închiderea celor 30 de judecătorii

loading...

Guvernul Ponta pune pe drumuri un milion de români, care vor să-și caute dreptatea în instanțe, pentru o posibilă economie la bugetul de stat de circa un milion de euro pe an.

ponta judecatoriiPe modelul patentat de Guvernul Boc cu închiderea spitalelor și a școlilor, Guvernul Ponta s-a pus să închidă 30 de judecătorii și parchete din țară pe motiv de ineficiență și ca să facă economie la buget. Estimările arată că într-un an s-ar putea face o economie la buget, prin închiderea celor 30 de instanțe de judecată, de doar un milion de euro.

În urma unui raport întocmit de Grupul de lucru interinstituţional CSM, MJ şi PÎCCJ s-a decis desfiinţarea următoarelor judecătorii şi parchete: Haţeg, Orăştie, Agnita, Avrig, Buhuşi, Rupea, Jibou, Târgu Lăpuş, Dragomireşti, Hârşova, Măcin, Segarcea, Baia de Aramă, Novaci, Balş, Lieşti, Însurăţei, Adjud, Salonta, Bălceşti, Topoloveni, Pogoanele, Mizil, Gura Humorului, Darabani, Târnăveni, Moldova Nouă, Chişineu Criş, Gurahonţ, Făget.

Concluziile de bază ale Grupului de lucru sunt în sensul eficientizării activităţii instanţelor şi parchetelor, în condiţiile restricţiilor bugetare cu care se confruntă România”, precizează Ministerul Justiției în răspunsul dat exclusivNEWS.ro.

Deși prin închiderea celor 30 de instanțe, care deserveau un milion de români, Ministerul Justiției nu consideră că prin această măsură pune oamenii pe drumuri și că le îngrădește dreptul la justiție.

Măsura desfiinţării unor instanţe/parchete nu va afecta dreptul cetăţenilor la justiţie întrucât în analiza efectuată şi în stabilirea concretă a acelor instanţe şi parchete care au fost propuse spre desfiinţare au fost avute în vedere  circumscripţiile teritoriale şi posibilităţile de rearondare a localităţilor, existenţa şi accesibilitatea  infrastructurii (rutieră, feroviară), distanţele de parcurs până la sediile instanţelor şi parchetelor la care vor fi arondate localităţile din cadrul instanţelor/parchetelor desfiinţate precum şi numărul de locuitori deserviţi de instanţele/parchetele propuse spre desfiinţare şi distribuţia populaţiei”, mai precizează Ministerul Justiției pentru excluisvNEWS.ro.

Cât privește economia făcută de Guvern prin închiderea instanțelor, Ministerul Justiției precizează că: Prin desfiinţarea celor 30 de instanţe judecătoreşti/parchete s-a apreciat că se va face o economie la bugetul de stat astfel: la instanţe, aproximativ 320.161 lei/lună  şi 3.841.932 lei/an  iar la parchete, aproximativ 139.830 lei/lună  şi 1.677.966 lei/anDin punct de vedere al rentabilităţii economice, resursele financiare decurgând din desfiinţarea unor instanţe urmează a fi mobilizate pentru îmbunătăţirea infrastructurii celorlaltor instanţe. 

Ministerul Justiției nu pomenește însă nimic de cheltuielile pe care le vor face atât cetățenii care vor fi puși pe drumuri zeci de km la instanțele din alte orașe unde vor fi arondați. Dar nici de faptul că atât autoritățile locale, care mai tot timpul au litigii cu terțe persoane și firme, vor trebui să să deplaseze în alt oraș pentru a-și rezolva problemele cu justiția.

Poliția din toate localitățile rămase fără judecătorii cât și cele arondate celor 30 de instanțe, va trebui să alerge cu infractorii sute de km pentru a-i aduce în fața judecătorilor, dar tot pe banii statului, adică ai contribuabililor.

Și unde mai pui că un tarif avea avocatul într-un oraș de provincie cu 15-20.000 de locuitori și altul va fi într-un municipiu reședință de județ.

Însă, toate aceste lucruri nu au contat nici pentru Ministerul Justiției și nici pentru CSM care pe 4 iunie a aprobat fără să clipească, închiderea celor 30 de judecătorii.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata