Breaking news

Un medic rupe tăcerea în cazul tragediei Colectiv: Răniții au murit din cauza infecțiilor din spital

loading...

Declarații bombă făcute de un medic de la Spitalul de Arși din București, la o lună de la tragedie. Răniții salvați din Club Colectiv au murit cu zile în spital din cauza infecțiilor intraspitalicești.

smurd medici pacientUn medic care lucrează de 17 ani la Spitalul de Arși din București, face dezvăluiri explozive despre modul în care au fost tratați tinerii care au fost salvați din incendiul produs pe 30 octombrie în Cub Colectiv.

Medicul a povestit pentru Gazeta Sporturilor faptul că nu există protocol național pentru arși și că răniții au murit în spitalele din România din cauza infecțiilor intraspitalicești.

”Mulți dintre răniți au murit cu zile. La noi, la Spitalul de Arși, majoritatea au murit cu infecție cu diverși germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arși, dar știu de la colegi de la alte spitale că situația este asemănătoare. La noi, cei care au scăpat din foc au fost omorîți de bacteriile care infectează spitalele și nimeni dintre șefii sistemului sanitar n-a avut curajul să spună asta. La Spitalul de Arși oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii. De ce n-au fost anunțate familiile din primele zile, ca să aibă opțiunea de a-i transporta în străinătate?!”, a spus medicul pentru gsp.ro.

Doctorul spune că răniții puteau fi intubați și transportați la spitale din străinătate unde acolo puteau fi tratați individual în saloane separate.

”Unii dintre ei, da. Infecțiile cu bacterii apar, din experiența noastră, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubați, ei puteau fi transportați. Oamenii mor pentru că acești germeni intraspitalicești sînt foarte agresivi și rezistenți. Iar bacteriile devin imune pentru că, în spitale, se folosesc în exces antibiotice. Dar asta e altă discuție. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai puțin la colistin. Numai că dacă folosești colistin în exces atragi insuficiența renală. Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toți bolnavii sînt spălați într-o singură cadă. Se dezinfectează cada, e adevărat, dar întrebați-i pe șefii spitalului dacă e suficient! Germenii selectați în spital sînt extrem de rezistenți. Răniții sînt tratați diferit de la un spital la altul. Și exact așa s-au petrecut lucrurile după Colectiv! Au fost spitale unde operațiile s-au făcut după cîteva zile, deși, din experiența noastră de mii de cazuri, operația este vitală pentru că zonele necrozate sînt cele unde apar infecțiile. Nu acuz pe nimeni, spun cum s-au petrecut lucrurile”, a mai spus medicul.

Adrian Stănculea, șef secție ATI la Spitalul de Arși din București: E posibil ca toți să fi murit de infecții, dar acestea sînt lucruri pe care nimeni nu a vrut să le audă! Da. Este posibil. Chiar și la cei transferaţi la unităţile din străinătate ne-au venit hemoculturile după ce au plecat. Unele erau pozitive. Am avut un caz care a avut la început o evoluţie bună, a fost scos de pe adrenalină, iar după două, trei zile starea lui s-a degradat şi a intrat în şoc septic, deci a avut infecţie. A murit. Am primit trei pacienţi de la alte spitale. Doi de la Pantelimon şi unul de la Sf. Ioan. Este posibil ca aceştia să fi venit la noi deja contaminaţi. Infecțiile luate în România i-au afectat și pe cei plecați. Un pacient transferat în Anglia a murit. Și, în ziua în care a murit, i-am găsit hemocultura pozitivă rămasă acasă. Contaminarea e mult mai mare, dar nu e declarată. La deces, se declară doar şocul septic. Toate spitalele sînt contaminate. Cine nu recunoaşte aceste infecţii cu bacterii e dus cu pluta!

Medicul de la Spitalul de Arși a mai făcut pentru Gazeta Sporturilor următoarea precizare: Ca să se creeze sentimentul că moartea e inevitabilă și că nimeni nu e de vină s-a spus că toți au avut arsuri de căi pulmonare. Nu e adevărat! S-a mai spus că asemenea arsuri nu s-au văzut. Nu e adevărat! Noi am tratat mii de oameni arși și cei de la Colectiv au fost exact ca şi ceilalți. Au fost declarați diferiți ca să nu se întrebe oamenii de ce nu pot fi salvați.

26 de răniți a primit Spitalul de Arși din București, dintre care 15 în stare gravă. Iar 6 pacienți au murit. În urma tragediei din Club Colectiv, au murit 60 de persoane. 26 în seara incendiului, iar 34 în spitalele din România și străinătate.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata