Breaking news

Un deceniu de la “al doilea Cernobâl”

loading...

Mai multe organizaţii ale societăţii civile au comemorat astăzi, în faţa Ministerului Mediului şi Pădurilor, împlinirea a 10 ani de la accidentul cu cianuri şi metale grele de la Baia Mare, supranumit şi “al doilea Cernobâl”.

cianura Baia MareAcestora li s-a alăturat directorul Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma şi preşedintele asociaţiei Eco-Civica, Nicolae Rădulescu Dobrogea.

“Mesajul pe care vrem să îl transmitem este unul diluat, dar şi concentrat, pentru Roşia Montană Gold Corporation. În spatele barajului, de 600 de hectare, ce se va construi la Roşia Montană, vor fi sute de tone de cianuri, el având o capacitate de două ori mai mare ca cel de la Lacul Vidraru. Dacă acest baraj o va lua la vale, România aflându-se într-o zonă seismică, toată biodiversitatea, inclusiv cea din Delta Dunării, va fi distrusă”, a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, citat de greenreport.ro

La comemorare a participat şi ministrul Mediului, Laszlo Borbely.  Referitor la proiectul de la Roşia Montană, el a precizt că acesta nu va continua atât timp cât certificatul de urbanism este nul. “În momentul acesta, datorită faptului că există o decizie a instanţei privind declararea certificatului de urbanism ca fiind nul, nu mergem mai departe. Punctul meu de vedere este foarte ferm în această privinţă”, a declarat Borbely. Ministrul a mai adăugat că va discuta pe larg acest subiect, miercuri, când se va întâlni cu organizaţiile neguvernamentale.

Accidentul cu cianuri de la Baia Mare s-a produs în anul 2000. Digul iazului de decantare a apelor industriale, al societăţii româno-australiene “Aurul” Baia Mare, s-a rupt pe o porţiune de 25 de metri. Prin spărtura creată, s-au scurs aproximativ 100.000 de metri cubi de apă cu cianură, care au ajuns în Lăpuş, în Someş, în Tisa şi  în cele din urmă, în Dunăre. La acea dată, s-a estimat că peste 1000 de tone de peşte au fost otrăviţi, deoarece concentraţia de cianură din apă a fost foarte mare.

Totuşi, nu numai mediul a avut de suferit, ci şi oamenii. Apa cu cianură a inundat terenurile sătenilor din zonă, iar fântânile au fost otrăvite. Potrivit Evenimentul Zilei, aprovizionarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni din nordul României, vestul Ucrainei şi Estul Ungariei a fost întreruptă atunci, timp de câteva săptămâni. Cei mai mulţi oameni care locuiesc în zona în care s-a produs dezastrul, acum suferă de boli cauzate de substanţele toxice deversate în apele din apropiere.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata