Breaking news

Traian Băsescu: Rusia agresează Ucraina

loading...

Președintele României, Traian Băsescu a cerut duminică, Rusiei să înceteze de urgență intervenția militară în Crimeea iar lui Viktor Ianukovici i-a solicitat demisia.

basescu - rusia - ucrainaBăsescu a susținut duminică, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, legată de situația din Ucraina. Președintele a prezentat poziția oficială a României cu privire la intențiile Rusiei de a interveni militar în Crimeea.

Situația din Ucraina nu este în acest moment o amenințare directă și imediată la securitatea României, la independența României și la suveranitatea statului român asupra teritoriului național. În același timp, România atenționează că apariția unui nou conflict înghețat localizat în Crimeea (…) este de natură a accentua instabilitatea regională și implicit apariția unor tensiuni ce pot duce inclusiv la conflicte armate. Din acest punct de vedere România consideră că propria ei securitate este supusă riscului pe terme mediu și lung“, a spus Băsescu, duminică, la Palatul Cotroceni.

După care, Băsescu a cerut Rusiei să nu intervină militar în Crimeea, precizând: România consideră că orice prezenţă a trupelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei, fără acordul acesteia şi în afara acordurilor bilaterale şi a notificărilor ulterioare deja existente, este o agresiune la adresa Ucrainei. În momentul de faţă, noi considerăm că Ucraina este agresată de forţele militare ale Federaţiei Ruse. România consideră că statele semnatare ale memorandumului de la BUdapesta din 1994 au obligaţia să declanşeze imediat un proces de negociere care să ducă la restabilirea legalităţii internaţionale, inclusiv prin încetarea oricărei acţiuni a Federaţiei Ruse pe teritoriul Ucrainei. Acest acord între SUA, Marea Britanie şi Federaţia Rusă reprezintă, în viziunea noastră, alături de legislaţia internaţională în materie, garanţia pentru independenţa şi suveranitatea Ucrainei. România cere Federaţiei Ruse sistarea oricărei operaţiuni militare care vizează Ucraina şi revenirea în limitele acordului de la Kiev şi de la Harkov semnate între Ucraina şi Federaţia Rusă în 1997 şi 2010.

La finalul declarației, Băsescu a cerut demisia președintelui fugar, Viktor Ianukovici: România consideră că, prin măsurile luate de fostul preşedinte Ianukovici, autorizarea deschiderii focului cu muniţie de război împotriva populaţiei, precum şi părăsirea teritoriului naţional într-un moment dificil pentru ţară, îl pun pe preşedinte în situaţia de a-şi fi pierdut legitimitatea şi trebuie să îşi anunţe imediat demisia pentru a uşura găsirea unei soluţii la actualele tensiuni interne, dar şi cele ruso-ucrainiene.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata