Breaking news

Băsescu refuză Guvernul Ponta III

loading...

Traian Băsescu a anunțat marți seară, într-o declarație de presă susținută la Cotroceni că nu va semna decretele de numire în funcție a noilor miniștri din Guvernul Ponta III, învestit azi de Parlamentul României, pe motiv că PDL și PMP au contestat noul Cabinet, la CCR.

basescuBlocaj fără precedent în politica din România. Băsescu refuză să semneze decretele de numire în funcție a noilor miniștri din Cabinetul Ponta 3. Președintele a anunțat că nu va semna decretele pe motiv că PDL și PMP a contestat la Curtea Constituțională, noul Cabinet.

Azi s-a adoptat hotărârea de numire a unui număr de miniştri. Voi respecta deciziile anterioare ale CCR şi voi numi toţi miniştrii când condiţiile vor fi îndeplinite. Ceea ce eu am solicitat – să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a guvernului, dar şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemenea lucru azi în Parlament”, a spus Băsescu.

După care, Președintele României a sugerat două variante de rezolvare a blocajului guvernamental: Sunt 2 opţiuni în accepţiunea mea: una e cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcută la CCR de grupul arlamentar al PDL-ului şi al PMP. Din păcate, la această oră nu ştiu conţinutul documentului. Pot intui că e vorba de aceeaşi problemă a legitimităţii guvernării pe un program aprobat de Parlament când USl era o realitate politică. Comportamentul de azi din Parlament al copreşedintelui USL  Antonescu demonstrază că USL nu există. Al doilea considerent e legat de programul de guvernare. Am discutat cu Ponta, sper ca în perioada următoare să dea o soluţie, a asumării răspunderii a actualului guvern pe un nou program de guvernare care să reflecte noile alianţe din Parlament. Cred că e o soluţie foarte rapidă pe care i-am propus-o premierului, nu ştiu când va stabili CCR un termen. Probabil mâine se va da termen. Cea mai rapidă soluţie mi se pare aceea a adoptării mâine în Guvern a noului program de guvernare, cu care premierul să-şi asume răspunderea în parlament şi eu vă asigur că în momentul în care programul de guvernare va fi asumat nu voi ezita să semnez decretele de instalare a miniştrilor. Şi programul de guvernare se pot depune moţiuni de cenzură, dar nu văd ce ar putea să fie întrun program de guvernare atât de grav să încalce Constituţia.

Noul cabinet format din membrii USD și UDMR, a primit 346 de voturi pentru, astfel că noul Executiv, teoretic, poate să funcționeze, mai ales că decizia Parlamentului a fost publicată în Monitorul Oficial.

PDL și PMP a depus marți seară la CCR, o sesizare cu privire la neconstituționalitatea votului de azi din Parlamentul României cu privire la învestirea Guvernului Ponta III cu programul USL.

loading...
1 Comentariu
  1. Liviu spune

    PERFECT !!! SUPER !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata