Breaking news

Tragediile pe care le putem provoca cand parcam aiurea. STOP TRAGEDIILOR!

loading...

Inconstienti sau nu, cand alegem sa parcam unde nu este permis, atentam de fapt, la viata oricarei persoane, care, poate fi un copil, un batran, o femeie insarcinata, etc. Cele doua tabere implicate in aceasta problema, sunt cei care parcheaza regulamentar, vizibil deranjati (pe buna dreptate) de comportamentul iresponsabil al soferilor care nu resimt aceasta nevoie (de a parca unde si cum trebuie), si a doua tabara, tocmai a acelora care nu gandesc, inainte sa isi lase vehiculul oriunde si oricum, de parca nu au trecut pe la scoala de soferi, de parca nu ar fi citit legislatia rutiera inainte de a sustine examenul auto pentru categoria b sau orice alta categorie.

parcare gresitaScuza clasica si repetitiva a celor care parcheaza neregulamentar, este legata mai mereu de lipsa locurilor de parcare, dar, oare pentru cei care totusi, parcheaza asa cum trebuie, “ca la carte”, de ce aceasta scuza nu exista? Oare, nu toti am urmat cursuri care ne-au ajutat sa acumulam cunostinte teoretice despre cum sa adoptam un comportament corespunzator in trafic sau oriunde ne-am
afla, nu toti am parcurs kilometrii la volan, alaturi de un instructor auto, care ne-a invatat, unde si cum trebuie sa parcam? Raspunsul, este, fara indoiala, “da” la toate intrebarile, doar ca, aspectul care ii deosebeste pe acesti oameni, este prezenta sau absenta simtului responsabilitatii, dar si, prezenta sau absenta interesului pentru cei din jurul lor, cunoscuti sau necunoscuti.

La inceput aduceam in discutie cuvantul tragedie si nu exageram deloc. Sa vedem de ce.

O prima situatie, este cea in care decizi sa parchezi, nicaieri altundeva decat pe.. trotuar. Pai, e logic ce se intampla..ocupi o parte insemnata, fie ca masina este plasata partial sau pe intreg trotuarul. Trotuarul are cu totul alta destinatie, este al pietonilor, iar cand tu alegi sa le ocupi spatiul, ii obligi sa ocoleasca, de cele mai multe ori pe exterior, adica foarte aproape de strada. Si se poate intampla sa fie o mamica cu un copilas in carucior, iar asta presupune un risc major, nu? Sau o persoana varstnica care se sprijina intr-un baston..ce se intampla cu aceasta, cand, din cauza iresponsabilitatii tale este nevoit sa ocoleasca masina, se poate dezechilibra, iar de-aici tragedia se poate ivi in orice moment. Si exemplele pot continua.

O alta situatie, cand parchezi in fata unei scari. Pai, blochezi accesul tuturor, inclusiv al echipelor de interventie, fie ca sunt de la Smurd, Salvare sau Pompieri. Gandeste-te ce inseamna asta in conditiile in care fiecare secunda conteaza in cazul in care viata cuiva este pusa in pericol din orice motiv.

Parcatul pe colt. In acest caz, un accident, este de cele mai multe ori inevitabil si cred ca, fiecare dintre noi putem intelege de ce.

Si cu siguranta mai sunt si alte comportamente inadecvate din punct de vedere al normelor de circulatie rutiera.

Amenzi pentru cei care parcheaza sau stationeaza neregulamentar!!

Binevenita este, reglementarea legala cu privire la conditiile de ridicare a masinilor parcate pe trotuar sau stationate neregulamentar. Este o ideea foarte buna, in special ca aceasta a suferit si modificari. Potrivit noilor reglementari din HG nr. 965/2016 pentru modificarea ºi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, "vehiculele parcate sau stationate neregulamentar vor fi transportate pe platforme in locuri special amenajate si se vor afla în paza administratorului drumului public sau, dupã caz, a administratiei publice locale pe toata perioada depozitarii.

In concluzie, daca prin absurd, am uitat care sunt regulile de circulatie, in special, cele de parcare sau stationare regulamentara, haideti sa consultam din nou Codul Rutier, dupa care, sa incercam rezolvarea unor chestionare drpciv pe care le putem gasi pe www.odat.ro, pe b-drpciv.ro, chestionare-az.ro.

Pe langa faptul ca, puneti in pericol viata oamenilor, riscati sa va treziti cu o sharuire pe retelele de socializare cu jignirile de rigoare, asa ca, nu din acest motiv, ci din simt civic si responsabilitate pentru aproapele nostru, parcati regulamentar..nu va costa nimic, dimpotriva.. veti dovedi educatie si bun simt.

Haideti sa abordam un stil de viata care sa dovedeasca ca suntem totusi, un popor educat. Haideti sa schimbam ceva, gandind ca, puterea exemplului este are influenta uriasa.
Schimbarea incepe de undeva, sa inceapa cu noi, cu fiecare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata