Breaking news

Taxa auto în 2019 depinde de tipul și vechimea mașinii

loading...

Din luna ianuarie șoferii vor plăti mai mulți bani pentru noua taxă auto. Cei care vor cumpăra autoturisme cu norma de poluare Euro 2, 3, 4 vor avea impozitul mai mare.

Salesman showing man a car

S-a mărit taxa auto datorită faptului că numărul de autoturisme vechi înmatriculate în țara noastră este foarte mare și poluarea a crescut și continuă să afecteze sănătatea populației.

Începând in anul 2019 șoferii vor plăti mai mult, având în vedere noile informații referitoare la noua taxă auto. Șoferii vor plăti în primul rând la înmatricularea mașinii, o taxă care va depinde de capacitatea cilindrică a autovehiculului. În afară de înmatricularea auto mai este și impozitul care după cum s-a anunțat va crește la autoturismele vechi. Conform Codului Fiscal, posesorul unui autovehicul ce trebuie înregistrat sau înmatriculat în țara noastră, va plăti un impozit anual pentru acesta. Chiar dacă proprietarul a cumpărat o mașină în leasing este obligat să plătească impozit pentru acea mașină.

După ce a cumpărat mașina, proprietarul ei trebuie să depună o declarație la FISC, într-o perioadă stabilită ca fiind 30 de zile de la data înmatriculării mașinii. Plata pentru impozitul anual se realizează la bugetul local în unitatea administrativ-teritorială unde are domiciliul posesorul mașinii. Taxa pentru impozit se poate achita complet sau în două tranșe, perioada este 31 martie-30 septembrie. Reducerea este de 10% pentru cei care plătesc impozitul la mașină la primul termen.

Impozitul la mașinile vechi este mai mare din cauza poluării mediului. Românii au cumpărat foarte multe mașini aduse din țările din vestul Europei, destul de multe dintre ele fiind reparate în service-uri auto pentru a putea fi revândute.

În București mașinile cu norme de poluare Euro 3 vor fi interzise din anul 2020 să circule pe drumurile publice zilnic între orele 6:00-22:00, iar cele cu norme de poluare Euro 4 vor fi interzise din anul 2021. Din ianuarie 2019 se va interzice circularea pe drumurile publice din capitală a autovehiculelor care au clasa de poluare 0, 1, 2 între orele 6:00-22:00. Există și excepții, care se referă la autovehicule de depanare, ambulanțe, mijloace de transport în comun, vehicule cu girofaruri. Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi legale vor fi de 500-2.000 lei.

Noua taxă auto va fi mai mare mai ales pentru șoferii care au mașini vechi, pentru că acestea poluează mai mult. De asemenea, șoferii care cumpără mașini vechi cu motor diesel pot scoate mai mulți bani din buzunar. Va avea o mare importanță nu doar puterea motorului ci și vechimea mașinii și tipul de combustibil.

Foarte multe mașini vechi, echipate cu motoare diesel, emit o cantitate mare de gaze care depășesc limita autorizată prin lege. Despre mașinile cu motor diesel Euro 4 se spune că emit de 3 ori mai mult oxid de carbon decât limita fixată, lucru demonstrat deja de ONG-uri, prin testele efectuate. Chiar și mașinile cu motoare diesel Euro 6 emit oxid de carbon peste limita autorizată legal. S-a constatat faptul că 2/3 dintre ele emit o cantitate mare de gaze ce cresc nivelul de poluare în orașe.

Românii care au automobile de epocă nu plătesc impozite. Un astfel de automobil trebuie să îndeplinească anumite condiții, să fie atestat RAR (Registrul Auto Român) și de Retromobil Club România, ce reprezintă Autoritatea Națională FIVA în țara noastră. Proprietarul trebuie să aibă cartea de identitate a mașinii pe care să fie scris “vehicul istoric”.

În cazul acestor automobile de epocă se ține cont de data fabricației, dar mai ales de încetarea producerii lor. Dacă au trecut cel puțin 30 de ani din momentul încetării fabricării unui automobil, atunci acesta poate fi considerat ca fiind de epocă. Pentru a putea fi folosit, automobilul trebuie să aibă o stare tehnică corespunzătoare, de aceea el trebuie să fie verificat de specialiștii de la RAR.

Românii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare încă din această iarnă. Ei trebuie să-și echipeze autoturismele corespunzător pentru condițiile de iarnă, mai ales că deja au început să scadă mult temperaturile în luna noiembrie. Prețul pentru schimbarea anvelopelor poate fi de 60-100 lei. Șoferii trebuie să aibă cauciucuri auto de la Auto-Soft de iarnă atunci când circulă pe porțiuni de carosabil cu polei, gheață sau zăpadă. În caz contrar, poliția rutieră le va lua certificatul mașinii și îi va amenda cu sume ce pot depăși 2.500 lei.

loading...
1 Comentariu
  1. Anonim spune

    HAI SICTIR SI SA VA IA DRACU !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata