Breaking news

SUA crește numărul de militari dislocați în România

loading...

Americanii vor să își sporească efectivul de militari de la baza Kogălniceanu din județul Constanța, prin dislocarea unor elemente a unei unităţi de infanterie marină şi a unui număr de aeronave militare.

militari americani - baza kogalniceanuStatele Unite au solicitat României extinderea operaţiunilor de la baza Kogălniceanu, astfel încât numărul militarilor americani dislocaţi va fi de maximum 1.600. Băsescu a trimis pe 27 martie, o scrisoare, Parlamentului României prin care, Şeful statului informează Legislativul că, în baza legii 291/2007 privind forţele armate străine de pe teritoriul României, a aprobat propunerile premierului referitoare la solicitările părţii americane.

Băsescu spune în scrisoarea către Parlament, că solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unităţi de infanterie marină denumită “Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)”, cu până la 600 de militari, precum şi cu “un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea minisunilor specifice”.

Prin dislocarea elementelor menţionate, numărul total al militarilor americani destinaţi pentru operaţiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu în sprijinul operaţiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) şi Enduring Freedom (OEF), precum şi pentru misiunile specifice ale unităţii de infanterie marină SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.

Legea 291/2007 prevede că înfiinţarea pe teritoriul României a unor comandamente ori baze militare străine sau reprezentanţe militare ale unor organizaţii internaţionale se face cu aprobarea Parlamentului.

Militarii americani din Joint Task Force East s-au instalat, în vara anului 2010, în noua bază în valoare de 50 de milioane de dolari din oraşul Mihail Kogălniceanu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata