Breaking news

Studenții români intră în grevă ca să ceară 6% din PIB pentru Educație

loading...

Peste 200 de studenți s-au adunat miercuri în jurul orei 15.00, la Universitate ca să protesteze public față de subfinanțarea sistemului de învățământ din România.

greva studentiStudenții din mai multe centre universitare din țară au ieșit azi în stradă ca să ceară Guvernului României, alocarea a 6% din PIB pentru Educație.

În capitală, studenţii au ajuns, în jurul orei 14.00, în zona fântânii de la Universitate, aceştia venind în grup dinspre Piaţa Română. Acestora li s-au alăturat un grup de studenţi care a plecat din campusul studenţesc Regie.

Studenții, înarmați cu steagurile României, cu pancarte cu mesaje și bannere pe care scrie:  ”6, vin studenţii”, ”Şi noi creştem odată cu procentul”, „Vă rugăm să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, ”Vrem cămine, nu ruine”, „6% PIBune”, scandează: ”Educaţia salvează naţia”, ”Fără educaţie moare orice naţie”, ”Elevii sunt cu noi”.

După ce se vor reuni la Universitate, studenţii vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde vor protesta aproximativ o oră, în zona aflată în prelungirea Parcului Kiseleff dintre Bulevardul Aviatorilor şi Şoseaua Kiseleff.

Protestatarii vor pleca, în jurul orei 16.30, în marş din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educaţiei.

Mitingul la sediul Ministerului Educaţiei se va încheia la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educaţiei, începând de la ora 16.45 şi până la ora 18.30 va fi restricţionat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman şi Luigi Cazzavilan.

Potrivit reprezentanţilor Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), miercuri au loc acţiuni de protest în centrele universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba-Iulia.

Și la Iași, aproximativ 500 de studenţi participă, miercuri, la un miting de protest organizat în Piaţa Unirii, din municipiul Iaşi, ei solicitând, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educaţie.

Proteste sunt anunţate la Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Consiliul Național al Elevilor a anunţat la rândul său, printr-un comunicat de presă că susține protstul studenților și că ei solicită: Dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști, adaptarea învățământului tehnologic la cerințele agenților economici, creșterea alocațiilor și manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a.

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică spune că Guvernul din care face parte ştie că educaţia este prioritară pentru dezvoltarea României.

”Mă bucură faptul că tânăra generaţie de studenţi dă dovadă de implicare şi acţionează pentru rezolvarea unor probleme cu care sistemul educaţional se confruntă. De alfel, multe dintre observaţiie făcute în cadrul discuţiilor dintre minister şi reprezentanţii profesorilor sau ai elevilor/studenţilor au fost şi sunt avute în vedere de către minister. Prin atragerea într-o proporţie din ce în ce mai ridicată a fondurilor europene, prin această îmbunătăţire a salarizării, prin creşterea fondurilor alocate de autorităţile locale pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ, am reuşit să realizăm o creştere a finanţării reale a sistemului educaţional în scurtul timp de când am început să aplicăm această politică de respect şi responsabilitate în educaţie şi cercetare. Am crescut finanţarea bugetară pentru cercetarea aplicată şi am reuşit să creştem în termeni reali, alături de partenerii din mediul privat, alocările destinate cercetării şi inovării în România. Nu este încă suficient, dar este un drum corect, şi vom continua în această direcţie”, a precizat Ministrul Mihnea Costoiu în comunicatul remis exclusivNEWS.ro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata