Breaking news

Studenții cer demisia ministrului Educației

loading...

Nemulțumiți de noile prevederi ale viitoarei legi a educației reprezentanții studenților solicită demiterea ministrului educației, în caz contrar vor declanșa ample manifestări de protest și chiar grevă generală.

studentiAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România  se declară total împotriva  noului proiect de lege a educației, adoptată în procedură de urgență de guvern și trimisă la Parlament spre adoptare.

Nemulţumirile studenţilor sunt legate de faptul că îşi pierd cele mai elementare drepturi de a fi reprezentaţi, că nu au un învăţământ centrat pe student, iar întregul proiect de lege duce la rigidizarea traseului educaţional şi blochează orice tip de mobilitate şi transferurile studenţilor.

Pe de altă parte, lipsa studenţilor din comisia de etică a ministerului, din comisiile universitare, lipsa unei structuri care să combată acest fenomen, va duce la creşterea corupţiei în mediul universitar. Proiectul de lege are drept efect distrugerea oricărui sistem funcţional de reprezentare al studenţilor, susţin studenţii.

Învăţământul de stat nu este gratuit, nici măcar pentru studenţii beneficiari ai unor locuri susţinute de stat, în acest sens fiind invocată multitudinea taxelor susţinute de lege, lipsa oricăror elemente de asigurare a unei echităţi în accesul şi parcurgerea învăţământului superior, ceea ce va genera un învăţământ doar pentru cei bogaţi.

Potrivit alianţei studenţeşti, legea lasă loc unor “boom-uri” imobiliare. Finanţarea învăţământului privat, intrarea bunurilor universităţilor private la desfiinţarea acestora în posesia fondatorilor, trecerea bunurilor universităţilor publice după desfiinţare, în domeniul privat al statului va permite o serie de abuzuri cu profit major, în detrimentul educaţiei, avertizează ANOSR.

În aceste condiţii, ANOSR solicită înfiinţarea unei comisii de lucru care să includă toţi partenerii sociali pentru amendarea proiectului legii educației.

“Din perspectiva ANOSR, acţiunile desfăşurate de MECTS, nu au fost dezbateri publice, ci simple campanii de promovare, informare şi o disimulare continuă! În aceste condiţii, ANOSR cere demisia ministrului Educaţiei”, conform comunicatului ANOSR.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata