Breaking news

Strigător la cer | Locuitorii orașului Carei au făcut Revelionul la lumânare

loading...
0 12
Aproximativ 10.000 de locuitori ai orașului Carei din județul Satu Mare, stau de 2 zile în frig și pe întuneric pentru că nu au curent electric. În loc să repare defecțiunile autoritățile locale și cei de la Electrica se acuză reciproc de incompetență și indolență.

orasul carei fara curent electricPrima avarie s-a produs pe 30 decembrie la ora 20.10, la linia subterană de 6 kv care alimentează P-ța 1 Mai. Avaria a fost rezolvată temporar și parțial, astfel că locuitorii din Carei au făcut Revelionul la lumina lumânării.

Pe 1 ianuarie, la ora 16:57, s-a produs a doua avarie în linia electrică subterană de 6 kv care alimentează aproape jumătate din Municipiul Carei. Pe căi de rezervă, la ora 17.45 s-a reușit realimentarea cu energie. Numai că sistemul a crăpat din nou la ora 20.12 când s-a produs a treia avarie tot în linia electrica subterană de 6 kv.

”Jumătate din oraş a avut curent, cam 3.500 de locuinţe şi apartamente n-au avut curent, deci aproape jumătate de oraş. Şi nu au nici acum. Aseară s-a remediat situaţia dar pentru puţin timp. Peste 10.000 de oameni sunt afectaţi. Nu cei care administrează sistemul sunt problema, ci cablurile vechi. Proprietarul ar trebui să le schimbe, sunt lucruri ştiute de ani de zile. Vorbim despre cablurile din pământ, care ajung la transformatoare. Discutăm de ani de zile cu administratorii, ei ne trimit facturi, noi plătim, dacă nu plătim rămânem fără gaz şi curent. Acum, la ora 12:00 ne întâlnim la prefectură şi vreau o informare corectă de la ei şi să ne spună ce să facă oamenii. Aceste firme-mastodont, care administrează aceste sisteme, nu prea comunică cu oameni ca noi. Nu ştie lumea unde să se adreseze. Oamenii nu ştiu unde să se adreseze. E beznă totală. Atât fizic, cât şi formal. Lumea sună de primar şi primarul nu este ascultat de nimeni. Lipsa de comunicare este cea mai gravă. Nu mă las, încerc să ajung la informaţii, dar nu ajunge. Am ajuns la capătul răbdărilor. Dacă pretindem să plătească cetăţeanul şi firmele curentul la timp, avem pretenţia să fim serviţi la timp. 4 ore, 24 de ore, o săptămână, să ia măsuri. Centralele termice sunt acţionate electric. Nu pot fi folosite şi îngheaţă acolo”, a explicat Eugen Kovacs, primarul din Carei.
Ministrul pentru Energie, Andrei Gerea, a anunțat la Antena 3 că că situaţia din Carei este “de nepermis” și că va trimite Corpul de Control pentru a verifica situaţia.
”Este o situaţie de nepermis ce s-a întâmplat acolo. Din punctul meu de vedere, este rezultatul indolenţei perpetuate în timp, lipsei de investiţii, faptul că acest lucru se cunoştea de atâta timp şi nu s-a intervenit. Nu au avut niciun fel de plan de avarie, ceva să poată interveni în scurt timp, să poată asigura un minim necesar. Noi vom trimite Corpul de Control imediat şi vom lua măsurile necesare”, a spus Ministrul Andrei Gerea.

La solicitarea directorului Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Satu Mare, ing. Mircea Tămaş, la Carei a ajuns în această dimineaţă şi o echipă de defectoscopie din judeţul Maramureş, care ajută echipele locale Electrica, lucrând în paralel pentru rezolvarea avariilor. Activitatea Spitalului Municipal din Carei nu a fost afectată datorită faptului că a fost pus în funcţiune de îndată un grup electrogen.

La fața locului, intervin echipe ale Electrica din Satu Mare, Bihor și Maramureș. Sunt afectate 29 de posturi de transformare și 3.000 de clienți, însumând peste 9.000 de locuitori. Spitalul din Carei funcționează cu ajutorul unui generator.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata