Breaking news

Ştefan Marincea, demis de la șefia Institutului Geologic pentru că este împotriva Roșia Montană

loading...

Ministrul Mihnea Costoiu via Remus Pricopie, l-a demis miercuri, prin fax pe Ștefan Marincea, din funcția de director al Institului de Geologie. Demiterea vine la o săptămână după ce Marincea a dezvăluit faptele de natură penală de care se face vinovată conducerea Roșia Montană Gold Corporation.

stefan marinceaGuvernul Ponta îl dă afară pe șeful Institului de Geoologie după ce acesta a făcut declarații publice în fața Comisiei de Anchetă pentru Roșia Montană.

Ştefan Marincea a primit, săptămâna trecută, în timp ce se afla într-o emisiune televizată şi vorbea despre proiectul Roşia Montană, un email de la ministrul Mihnea Costoiu, prin care îl avertiza să înceteze cu declaraţiile împotriva proiectului.

Pentru că nu s-a oprit din a spune a decărul și să scoată la iveală faptele penale făcute de Roșia Montană Gold Corporation, Ștefan Marincea a fost concediat.

Ştefan Marincea a declarat că a fost demis printr-un fax, pe motiv că nu ar avea aviz ORNISS, necesar pentru a avea acces la informaţii secrete, în condiţiile în care fişa postului de director nu prevede necesitatea acestui aviz.

Ordinul de demitere, trimis prin fax, a fost semnat de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, în locul în care ar fi trebuit să semneze ministrul delegat Mihnea Costoiu.

Motivaţia este subţire, pentru că se referă la un aviz care nu mi-a fost acordat, dar care nu îmi este necesar. Am primit un fax, sub semnătura domnului Mihnea Costoiu. Sunt două semnături diferite, cu parafă, pe una se poate citi Remus Pricopie. Este avizul care îmi oferă acces la secretele de stat. Nu este cerut de fişa fostului, este contestat în instanţă. Demiterea mea este ilegală. Nu ştiu cine m-a demis, am primit două ordine, două decizii cu semnături diferite şi am de gând să fac plângere penală împotriva celor care au trimis aceste ordine, pentru că sunt semnături cu bară”, a declarat Ştefan Marincea, pentru Realitatea Tv.

Marincea susţine că a avut acest aviz, dar nu i-a mai fost prelungit, motiv pentru care i-a solicitat directorului general al SRI, George Maior, să deschidă o anchetă în acest sens.

Ștefan Marincea a anunțat că va ataca decizia în instanţă şi este ferm convins că demiterea sa are legătură cu faptul că a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul Roşia Montană.

Ştefan Marincea a acuzat, recent, un director din Ministerul Mediului că a minţit în faţa Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Roşia Montană. Fostul director al IGR a declarat că Octavian Patrascu, reprezentantul Ministerului Mediului, a dat informaţii dintr-un document al IGR, cosmetizat în favoarea companiei Roşia Montană Gold Corporation, în 2011.

Ștefan Marincea a declarat, în urmă cu o săptămână că reprezentanții RMGC au falsificat harta Văii Corna, locul unde compania canadiană dorește să amplaseze iazul de decantare, ștergând de pe harta Institutului Geologic Român 13 fracturi, pentru a se crea impresia că deșeurile toxice nu se pot înfiltra în pânza freatică.

Totodată, fostul director al IGR a spus care sunt metalele rare, recunoscute la nivel internațional, ce se regăsesc în Munții Apuseni în concentrații foarte mari, pe care cei de la RMGC doresc să le distrugă prin cianurare totală. În cazul în care aceste minereuri ar fi salvate, România ar ocupa cele mai înalte locuri în clasamentele mondiale.

Dragoș Tănase și întreaga conducere de la RMGC sunt acuzați de manipularea buletinelor de analize, pentru a se ascunde celelalte cantitățile mari de minereuri, în afară de aur și argint, ce se regăsesc în zăcămintele de la Roșia Montană.

Ministrul Mihnea Costoiu își justifică demiterea lui Ștefan Marincea pe motiv că a acesta a speriat populația după ce a dat un comunicat de presă în care a spus că seismele din județul Galați ar fi provocate de exploatările petroliere din zonă.

Directorul Institutului de Geologie al României, domnul Ştefan Marincea, a fost schimbat astăzi, 16 octombrie, din funcţie ca urmare a modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din judeţul Galaţi. Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi, şi, deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei. Maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini, în care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă. Acest lucru contravine rolului şi statutului Institutului de Geologie al României şi poate afecta credibilitatea cercetătorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul instituţiei”, se  arată în comunicatul de presă al Ministerului Educației și Cercetării, remis exclusivNEWS.ro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata