Breaking news

Statutul parlamentarilor, adoptat din nou

loading...

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului au votat miercuri, noul statut al parlamentarilor, după ce pe 27 februarie CCR a respins varianta inițială pe motiv că este neconstituțional.

statut parlamentari votatÎn favoarea noului statut al parlamentarilor au votat 360 de senatori și deputați și doar 38 împotrivă.

Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost adoptat în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut în cadrul zilei de marți, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

Nici nu s-a încheiat bine votul din plen că reprezentanții PDL au anunțat că vor ataca din nou la CCR statutul adoptat de Parlament.

Membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Comisiile au stabilit şi înlocuirea termenului de ministru cu cel de membru al Guvernului.

La propunerea deputatului UDMR Marton Arpad, comisiile au decis introducerea în Statut a unui amendament potrivit căruia “la data intrării în vigoare a prezentei legi, orice dispoziţie contrară se abrogă”.

Această prevedere i-a nemulţumit pe reprezentanţii PDL, care au votat împotrivă, marţi, la dezbaterile din comisii.

Curtea Constituţională a României a decis în 27 februarie că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANI.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata