Breaking news

Sindicatele din Educație cer eliminarea definitivă a fondului școlii

loading...

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“, cere eliminarea definitivă a fondului școlii, ca urmare a scandalului iscat la Școala Maria Rosetti din București, cu învățătoarea șpăgară, Dana Blându care cerea bani de la părinți pentru cadouri și mobilier.

elevi scoalaSindicaliștii spun că salariile mici din învățământ nu sunt o justificare pentru ca profesorii să ceară atenții din partea părinților.

Salariile mici nu trebuie să ofere niciunui angajat din sistem motivația pentru a cere sau a accepta foloase necuvenite din partea părinților sau a altor factori externi. În același timp, așa cum nu suntem de acord cu ideea unora că nu trebuie să se majoreze salariile din învățământ atât timp cât nu elimini corupția din sistem, nu susținem nici sintagma ‹‹când și-a ales această meserie, cadrul didactic știa la ce să se aștepte››. „La ora actuală nu se respectă prima lege a țării: Constituția. Învățământul este departe de a fi un serviciu gratuit pentru populație. Atât timp cât se dă posibilitatea părinților, chiar și la nivel declarativ, de a strânge fonduri pentru clasă sau școală, din învățământ nu vor fi eliminate aceste practici„, se arată în comunicatul de presă al Federației Spiru Haret, remis exclusivNEWS.ro.

Sindicaliștii mai precizează faptul că: Părinții și elevii trebuie să înțeleagă că învățământul este gratuit prin Constituție. De la lucrurile absolut necesare – precum creta, buretele, hârtia igienică și dezinfectanți – până la manualele școlare, mobilier și draperii, toate acestea trebuie achiziționate din fondurile statului. În condițiile în care la clasă nu există materialele necesare desfășurării în bune condiții a actului educațional, ei trebuie să înțeleagă că nu este vinovat cadrul didactic (care de multe ori aduce bani de acasă), ci autoritatea locală, reprezentată prin primar, și autoritatea centrală, reprezentată de Guvern. În momentul în care fiecare dintre noi va înțelege acest lucru și va acționa în consecință, o mare parte din așa-zisa corupție mult hulită din sistem va dispărea“, a declarat Marius Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“.

În consecință, federația cere adoptarea în regim de urgență a unui cod de etică: Având în vedere toate acestea, FSE „Spiru Haret“ consideră că trebuie adoptate în regim de urgență Codul de etică și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. De asemenea, Ministerul Educației Naționale și inspectoratele școlare trebuie să acorde consiliere de specialitate unităților de învățământ în vederea elaborării regulamentelor interne.

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“  precizează faptul că nu va susține niciodată un angajat al sistemului care solicită bani sau alte foloase de la părinți și elevi și va condamna întotdeauna astfel de practici.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata