Breaking news

Senatul anchetează CEC Bank din cauza creditului de un milion de euro acordat Ioanei Băsescu

loading...

Senatul României va ancheta prin intermediul unei comisii parlamentare, activitatea CEC Bank. Decizia vine ca urmare a scandalului iscat după ce banca i-a acordat în mod suspect un credit de un milion de euro, Ioanei Băsescu.

comisie parlamentara cec bankSenatorii iau la bani mărunți activitatea CEC Bank și a directorului Radu Ghețea. După ce Premierul Victor Ponta a anunțat că Radu Ghețea va fi schimbat din cauza creditului ilegal acordat Ioanei Băsescu, Senatul face comisie parlamentară pentru a verifica activitatea CEC Bank.

Biroul Permanent al Senatului României, la propunerea şefului Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, a votat luni, înființarea comisiei parlamentare. Urmează ca decizia să fie validată de plenul Senatului.

Creditul de un milion de euro acordat fiicei lui Băsescu, în mod ilegal, îl costă funcția pe Radu Ghețea.

Ponta a precizat că ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, va verifica activitatea lui Gheţea, pentru că CEC este o bancă al cărei capital este sută la sută proprietatea statului.

Am vorbit cu domnul ministru de Finanţe, pentru că este singurul care are competenţa de a face schimbări în conducerea CEC, şi îl susţin total să verifice foarte clar lucrurile şi să propună măsurile care se impun. O să-l mai sune domnul Băsescu să-l apere pe cel care i-a dat credit, dar domnul Chiţoiu nu e aşa uşor impresionabil, am totală încredere că ştie să-şi facă treaba”, a spus Victor Ponta.

Premierul a ţinut să precizeze că CEC este o bancă al cărei capital este sută la sută proprietatea statului, iar ministrul de Finanţe are dreptul să examineze activitatea preşedintelui acesteia, în AGA şi în Consiliul director.

Miercuri seară la Guvern, Ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu a declarat că Traian Băsescu l-a sunat și i-a spus să nu îl schimbe pe Radu Ghețea de la șefia CEC Bank.

M-a sunat, acum 2-3 săptămâni, pentru că atunci era în procedură schimbare a modului în care este administrat CEC Bank. Domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte pentru a nu fi schimbat din funcţie. M-a rugat… I-am spus că în momentul luăm o decizie de administrare al CEC Bank, vom face o procedură de evaluare a managementului şi vom lua o decizie”, a declarat ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu.

Dat de gol de Ministrul Chițoiu, Băsescu a fost nevoit ca prin intermediul purtătorului de cuvânt, să recunoască intervenția pentru Ghețea, da spune că nu a făcut decât să respecte Constituția și să o aplice până la ultima virgulă.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor Publice, domnul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul președinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară; (2) – domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc. Intervenția domnului președinte a fost făcută în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituția României”, a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Telefonul lui Băsescu a venit la circa o lună de când Radu Ghețea a acordat prin CEC Bank, creditul de un milion de euro, cu dobândă preferențială, Ioanei Băsescu. Pentru ca fiica președintelui să cumpere 291 hectare de teren agricol în comuna Nana din județul Călărași.

Asta în condițiile în care plafonul maxim de creditare al CEC Bank este de 700.000 de euro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata