Breaking news

Secretarul general al NATO: România nu e singură

loading...

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen efectuează azi o vizită oficială la București. Oficialul a avut întrevederi cu Ministrul Mircea Dușa, Ministrul Titus Corlățean, Traian Băsescu și Victor Ponta. 

rasmussen - nato - romaniaAnders Fogh Rasmussen și-a început vizita oficială în România cu o întrevedere la sediul MAE cu Titus Corlățean.

Vreau să mulțumesc României pentru sprijinul moral în cei 10 ani (…). Îmi face o plăcere deosebită să vizitez din nou România și Bucureștiul când se sărbătoresc 10 ani de la aderarea României la NATO. În această perioadă România a fost un aliat puternic și suntem foarte recunoscători pentru contribuția voastră în cadrul Alianței“, a afirmat Rasmussen, în debutul întâlnirii.

Titus Corlățean i-a mulțumit oficialul NATO pentru sprijinul acordat României și pentru menținerea coeziunii Alianței Nord Atlantice: România este un partener de nădejde al Alianței, România tot timpul, din momentul aderării, a fost un contributor constant în cadrul NATO.

Rasmussen a avut o întrevedere oficială și cu Ministrul Apărării, Mircea Dușa. La începutul întrevederii oficiale, ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, a mulţumit secretarului general al NATO pentru activitatea desfăşurată de acesta în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, considerând că leadership-ul demonstrat de Anders Fogh Rasmussen pe parcursul celor cinci ani de mandat a avut un un impact pozitiv asupra NATO.

La rândul său, secretarul general al Alianţei a mulţumit ministrului apărării naţionale pentru creşterea bugetului M.Ap.N., apreciind faptul că România a înţeles necesitatea asigurării finanţării corespunzătoare a segmentului de apărare. În acest sens, ministrul Mircea Duşa a reafirmat angajamentul Guvernului României pentru suplimentarea fondurilor instituţiei, în vederea modernizării şi dotării Armatei României.

Analiza situaţiei de securitate din regiune a fost o altă temă pe agenda întâlnirii.

Secretarul general a adus în discuţie temele aflate pe agenda Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniştrilor apărării, ce se va desfăşura la Bruxelles în zilele de 3 şi 4 iunie, apreciind faptul că acest eveniment va fi etapa preliminară de pregătire a Summit-ului din luna septembrie a acestui an, din Ţara Galilor. „Proiectul pe care îl susţin, necesitatea amplasării unor baze ale NATO în flancul estic al Alianţei, este un plan ambiţios pe care îl vom discuta în cadrul Summit-ului, unde vom lua decizii despre măsurile pe termen lung necesare pentru a întări apărarea colectivă. Apărarea colectivă rămâne misiunea principală a NATO.”

Cei doi oficiali au abordat, de asemenea, teme legate de participarea României la viitoarele operaţii ale NATO, de sistemele de securitate maritimă şi aeriană, dar şi de sistemul de apărare antirachetă.

După vizita cu cei doi miniștrii, Secretarul General NATO a mers la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu Președintele României, Traian Băsescu. La final, cei doi oficial, român și danez, au făcut declarații de presă în care au rpecizat că au discutat despre siguranța în regiune și despre cirza din Ucraina. Ultima vizită pe care o face oficialul NATO la București, este la Palatul Victoria, unde va avea discuții cu premierul Victor Ponta.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata