Breaking news

Secretar MAE: Lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei

loading...

Ungurii provoacă din nou autoritățile române cu  declarații belicoase la  Şcoala de vară de la Băile Tuşnad. Secretarul de stat din Ministerul de Externe, George Ciamba, taxează declarațiile maghiarilor.

unguri baile tusnadSecretarul de stat pentru afaceri europene,  din cadrul Minsiterului Afacerilor Externe, George Ciamba, s-a declarat surprins de declaraţiile publice ale unor oficiali ungari în cadrul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad.

Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad, şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul „Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI”. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora”, declarat George Ciamba.

Secretarul MAE mai precizează că: Mă simt obligat să reamintesc că măsurile de reorganizare administrativ-teritorială a României sunt compatibile cu normele internaţionale, adoptarea unor astfel de măsuri fiind în deplina conformitate cu obligaţiile internaţionale asumate de România prin tratatele la care este parte. Aceste măsuri iniţiate de autorităţile române – în baza principiului bunei guvernări – nu au la bază raţiuni de natură etnică şi nici nu sunt promovate cu scopul afectării drepturilor şi libertăţilor garantate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, a căror respectare statul român şi-a asumat-o în plan internaţional şi ca membru al Uniunii Europene.

Secretarul de stat mai spune că: Nu pot să nu constat că lucrările Şcolii de Vară de la Băile Tuşnad seamănă foarte bine cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul problematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din Romania. Aceste declaraţii depăşesc cu mult cadrul politico-juridic al relaţiei bilaterale, precum şi toate angajamentele asumate în comun cu partea ungară de-a lungul dialogului diplomatic susţinut din ultimele luni şi reiterate de curând părţii ungare.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata