Breaking news

Scandal la marșul autonomiei. Ungurii acuză că românii au defectat un tren care aducea oamenii la protest

loading...

Deputatul UDMR Korodi Attila acuză autotitățile române că ar fi defectat trenul care trebuia să aducă 1000 de unguri la marșul pentru autonomia Ținutul Secuiesc.

tren unguriScandal la mitingul ungurilor din Covasna, după ce trenul care trebuia să transporte 1000 de protestatari, s-a defectat.

Deputatul UDMR Korodi Attila acuză că românii ar fi defectat intenționat garnitura de tren pentru ca ungurii să nu mai ajungă la marșul autonomiei.

E de prost gust şi de ultimă speţă să invoci, în ultimul moment, o problemă tehnică numai de dragul ca aproximativ 1.200 de oameni să nu ajungă, aşa ceva nu s-a mai pomenit. Asta arată de ce este nevoie pentru zone importante din România de o descentralizare şi de o democraţie adevărată. Asta este o mânărie a siguranţei de stat şi nimic altceva”, a declarat deputatul Koroda Attila.

Numai că trenul defect nu aparține CFR Călători ci unei companii private de transport feroviar, care avea tot interesul să onoreze cursa pentru a încasa banii pe bilete.

CFR Călători informează că trenul care urma să asigure, astăzi 27 octombrie 2013, transportul a 1 000 de persoane la Marșul Secuilor din județul Covasna, aparține operatorului feroviar privat de călători –Regiotrans”, se arată în comunicatul de presă al CFR Călători, remis exclusivNEWS.ro.

Vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Bors Bela, a declarat că problemele au apărut încă de la pornirea din localitatea Izvoru Mureşului, trenul oprindu-se după doi metri de la plecare şi, în pofida eforturilor mecanicului de locomotivă, nu a mai pornit.

Reprezentanţii companiei feroviare private Regiotrans, de la care UDMR şi CNS au închiriat o garnitură formată din opt vagoane, care urma să transporte 1.000 de harghiteni la Chichiş, au spus vicepreşedintelui UDMR Bors Bela că vor trimite o altă locomotivă peste aproximativ două ore şi jumătate, lucru care i-a nemulţumit profund pe oamenii care aşteaptă pe peroane şi care, în aceste condiţii, vor ajunge la manifestare în jurul orei 14:00, cu doar o oră înainte de finalul mitingului.

UDMR şi CNS nu pot sancţiona nici măcar financiar compania feroviară privată întrucât factura a fost deja achitată.

Cu trenul care urma să ajungă la Chichiş ar fi trebuit să călătorească şi europrlamentarul UDMR Sogor Csaba, senatorul Tanczos Barna, deputatul Korodi Attila şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, aceştia plecând, în cele din urmă, la manifestare cu maşinile personale.

“Marele marş al secuilor” va avea loc, duminică, în judeţul Covasna, iar la manifestarea organizată de Consiliul Naţional Secuiesc şi sprijinită de toate organizaţiile politice şi civice maghiare, precum şi de biserici sunt aşteptaţi peste 150.000 de maghiari, care să protesteze faţă de proiectul de regionalizare propus de Guvern şi să ceară obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Deputatul PSD Bogdan Diaconu cere interzicerea mitingului pe motiv că este ilegal și anticonstituțional: Manifestările autonomiste precum marșul secuilor de astăzi trebuie interzise prin lege. Marșul secuilor de astăzi face parte din categoria manifestărilor anti-statale și anti-românești tot mai dese din ultima perioadă, iar acest tip de activități trebuie interzis prin lege. Fac de aceea un apel către toți parlamentarii și către toate partidele românești să sprijine adoptarea proiectului meu de lege aflat în dezbaterea Parlamentului care prevede interzicerea manifestărilor și a organizatiilor de tip extremist. Prin această lege, activitățile de disoluție și dezintegrare a statului român, care atacă în mod direct fundamentele Constituției, ar deveni istorie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata