Breaking news

Scandal la Astra Asigurări. Compania a dat banii la România liberă și nu mai poate despăgubi clienții

loading...

Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Dan Radu Ruşanu a declarat marți că ASTRA Asigurări a acordat în ultimii trei ani credite intragrup de 110 milioane lei, din care 102 milioane lei către Medien Holding, care deţine România Liberă.

astra asigurari - romania liberaScandal de proporții la Astra Asigurări cu iz de faliment. Compania a acordat credite mai multor firme intragrup, inclusiv celei care deține cotidianul România Liberă.

Dan Radu Rușanu a precizat marți că din cauza acestor împrumuturi, Astra Asigurări nu va putea să îşi onoreze obligaţiile de plată în cazul producerii unui eveniment de risc major. Drept urmare, ASTRA ASIGURĂRI are de marţi un administrator special.

Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicată, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (…) reprezentată legal de domnul Iulius Alin Bucşă, în calitate de preşedinte Directorat. Art. 2.- Se desemnează KPMG ADVISORY SRL în calitate de administrator special“, se arată în decizia ASF.

Totodată, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

În urmă cu o lună, ASTRA Asigurări  l-a angajat pe un post de consilier pe fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein.

ASTRA ASIGURĂRI este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

În urmă cu două săptămâni, ASF anunţa că suspectează ASTRA ASIGURĂRI că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei.

Pe baza raportului ASF, Banca Naţională a sesizat la momentul respectiv DNA.

Potrivit raportului prezentat de ASF, privind situaţia financiară a ASTRA ASIGURĂRI, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciază că există un risc mare ca societatea să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro. De asemenea, se menţionează în raportul ASF că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi neplătite.

Într-un comunicat de presă transmis în data de 9 februarie, ASTRA ASIGURĂRI menţiona că indicatorii privind lichiditate şi solvabilitatea vor fi de peste două ori nivelul minim prevăzut de legislaţie, după prezentarea rezultatelor financiare consolidate ale anului 2013, potrivit companiei.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata