Breaking news

Scandal cu jandarmi la Pungești. Localnicii se opun explorării gazelor de șist

loading...

Revoltă la Pungești împotriva exploatării gazelor de șist. Localnicii s-au încăierat miercuri cu jandarmii pentru că nu vor să lase mașinile companiei americane Chevron să înceapă explorările. 

proteste la pungestiAproximativ 500 de localnici din satul Siliştea, comuna Pungeşti din judeţul Vaslui, protestează, miercuri, pentru a treia zi consecutiv, în perimetrul unde compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist. Spiritele s-au încins și astfel s-a ajuns la îmbrânceli între protestatari și localnici. În timpul manifestaţiei doi localnici au leşinat, având nevoie de îngrijiri medicale.

O ambulanţă a sosit la fața locului şi acordă îngrijiri protestatarilor cu probleme de sănătate. Și unui bătrân de 76 de ani, care protestează de trei zile, i s-a făcut rău. Acesta a refuzat să fie transportat la spital.

Alt protestatar a leşinat în timp ce încerca să spargă cordonul de jandarmi. Acesta a căzut într-un şanţ cu apă şi a fost scos de doi jandarmi, în prezent primind îngrijiri medicale. Bărbatul se află în stare gravă.

Prefectul de Vaslu, Radu Renga, a declarat la Realitatea TV că jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru a restabili ordinea, dacă va fi cazul.

”Sunt nişte legi care trebuie să fie respectate. Iniţial, demonstraţia început paşnic. Atâta timp cât ordinea publică şi drumurile publice sunt afectate, jandarmii sunt obligaţi să intervină pentru a restabili ordinea. Autorităţile intervin strict pe legile româneşti. Protestatarii trebuie să înţeleagă că legea trebuie să fie aplicată”, a declarat, la Realitatea TV, prefectul de Vaslui, Radu Renga.

Un localnic a adus protestarilor mere si pâine. Marţi seară, acesta a adus si un generator pentru a face luminã în corturile improvizate la margina terenului, unde Chevron vrea să instaleze sonda.

După ce şi-au petrecut toată noaptea în frig şi ploaie la marginea terenului vizat de Chevron, peste 200 de săteni din Siliştea, Pungeşti, au format, miercuri, un lanţ uman pe terenul unde urmează să înceapă explorarea.

La Siliştea urmează să fie amplasată prima sondă de explorare a gazelor. Deocamdată în zonă au fost aduse din Târgu Mureş două utilaje, un excavator şi un buldozer, pentru a pregăti terenul.

Peste 200 de jandarmi au venit în zonă să asigure ordinea iar purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Vaslui, Lucian Modoranu, a declarat că forţele de ordine au fost dispuse în zonă la ordinul prefectului de Vaslui. Jandarmii vor interveni în forță dacă va fi cazul, la ordinele prefectului de Vaslui.

Protestele sunt transmise live stream pe canalul TV Pungeşti, care este administrat de Virgil Iordache, preşedintele unui ONG, care se numeşte Asociaţia Cetăţenilor Abuzaţi din Iaşi.

Iordache a declarat pentru gândul că transmite de la faţa locului folosind „un laptop şi un mobil conectat la internet” şi că este ajutat în transmisie de Bogdan Albu, care „a organizat în Bârlad proteste anti-Chevron”.

Protestatarii de la Pungești strigă ”Revoluție, revoluție!”, România e cu noi!” , ”Jos Guvernul!” , ”Armata e cu noi!” , ”Jos trădătorii”.

Protestatarii de la Siliştea au blocat drumul judeţean, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la faţa locului a venit şi protopopul de Bârlad Petru Lăiu, care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare şi a cântat “Cu noi este Dumnezeu”.

Între protestatarii care au blocat drumul judeţean Vaslui-Gârceni se află şi copii, care ţin în mâini foi cu mesaje împotriva explorării gazelor de şist.

Contactat de gândul, preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că el a fost cel care a emis autorizaţia pentru explorarea gazelor naturale în formaţiuni de şist la Bârlad.

Primarului comunei Pungeşti, Mircea Vlasă membru PSD, plecat, se spune, în concediu şi având telefonul mobil închis, “îi ţine locul” la primărie viceprimarul Voina Vasile. Contactat de gândul, viceprimarul se declară depăşit de situaţie.

Protestatarii de la Siliştea au montat şi un cort improvizat în imediata vecinătate a parcelei deţinute de Chevron, sub care au dormit pe timpul nopţii o parte dintre manifestanţi.

Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras încă din prima zi de proteste specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea şi 950 metri de satul Pungeşti. Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

Prefectul județului Vaslui, Radu Renga și subprefectul Andrei Puică au sosit la fața locului, au discutat cu medicii de pe ambulanță despre starea protestatarilor care au probleme medicale, însă au ignorat protestatarii.

Jurnaliștii locali din Vaslui spun că în jurul orei 1-2 noaptea, jandarmii se pregătesc să intre în forță în manifestanți ca să-i determine să plece acasă și să lase angajații Chevron să înceapă forările. Manevra ar urma să fie aplicată în toiul nopții, după ce toți jurnaliștii se retrag de la Pungești.

Protestatarii cer demisia prefectului de Vaslui și a lui Victor Ponta și totodată cer ca jandarmii și angajații Chevron să plece de pământurile lor.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata