Breaking news

Sabina Elena, amenințată cu moartea de colegii maghiari, pentru că a purtat tricolorul

loading...

Sabina Elena, elevă în clasa a IX-a la un grup şcolar din Covasna, a fost amenințată cu moartea de colegii maghiar pentru că a purtat pe cap o bentiță cu tricolorul României.

sabina elenaScandal interetnic de proporții la Grupul Școlar Korosi Csama Sandor din Covasna, după ce o elevă româncă a fost amenințată de colegii maghiari și pedepsită de dirigintă și directorul liceului pentru că  a purtat o bentiță tricoloră pe 15 martie 2013, Ziua Internațională a maghiarilor de pretutindeni.

În momentul în care colegii maghiar din Grupul Școlar au văzut-o pe Sabina Elena cu bentiță tricolor, au început să o huiduie și să îi adreseze injurii și amenințări. Unul din colegii maghiar, pe nume Zsolt Lendvay Simon a trecut la amenințări cu moartea:  Moarte Sabina Elena !!!  Trăiască Ungaria Mare … Ţinutul Secuiesc în libertate, Ardealul nu-i România, România-Ţigănia, p…a mă-tii țigan S.E.

Nici diriginta Baykoy Mihaela, nu a fost mai îngăduitoare cu eleva care și-a permis să poarte bentița tricoloră pe cap. Diriginta a amenințat-o pe elevă că instigă la românism și că să dea jos bentița tricoloră.

Doamna dirigintă mi-a spus să nu mai port bentiţa tricoloră pe cap, pentru că se discută în cancelarie foarte mult despre asta. Am ascultat-o şi am pus-o la brâu. Şi astăzi a venit la mine să mi-o ia . A venit cu o foarfecă, cred că intenţiona s-o taie, nu ştiu dacă a tăiat-o sau dacă a smuls-o, că era prea mare agitaţia. N-aveam ce să fac, doar nu era să mă iau la bătaie cu doamna dirigintă… Până la urmă mi-a luat-o şi  a plecat cu ea”, a declarat Sabina Elena pentru cotidianul.ro.

Eleva a fost chemată și de către directorul liceului, membru UDMR care a luat-o la rost cu privire la bentița tricoloră: Am fost chemată la Direcţiune, mi s-au pus fel de fel de întrebări… M-au întrebat cu ce scop am făcut asta, ce am avut de câştigat, mi s-a spus că asta e instigare, că am stricat imaginea şcolii..Mi s-a mai spus că am făcut-o lată, că problema a fost ridicată la nivel naţional, că am instigat …Şi-am întrebat şi eu; ”la ce am instigat?’’ , le-am spus că n-am avut nimic de demonstrat, că atâta timp cât şcoala nu-mi impune o ţinută obligatorie pot purta ce vreau şi cam atât…Ba nu, mai e ceva, pe facebook am fost ameninţată cu moartea, înjurată şi făcută ţigancă.

Sabina Elena și-a motivat getul cu bentița tricoloră chiar de ziua amghiarilor de pretutindeni, întrucât pe 1 decembrie, când în clasă se intona Imnul României, maghiarii au început să huiduie și să le arate însemne obscene elevilor români.

Claudia Vlad, directorul adjunct al Grupului Școlar Korosi Csama Sandor, minimalizează scandalul precizând că este vorba despre un incident minor.

A fost o mică neînțelegere, care este potrivit să apară și într-o familie. Fetița și-a postat poza pe Facebook, care a creat o reacție în lanț, pe care nu am cum să o controlez. Referitor la instigare, problema este cum s-a relatat în presa maghiară.  Am stat de vorbă cu părinții și cu fetița și am rezolvat problema. Acuma faptul este regretabil”, a declarat Claudia Vlad la Antena 3.

Întrebată de moderatoare dacă va sancționa eleva pentru gestul său, directorul adjunct a sărit ca arsă precizând: doamnă da cum să sancționez acest lucru, cum să sancționez un astfel de lucru.

Dacă directorul adjunct spune că nu o sancționează pe elevă, diriginta acesteia a pedepsit-o deja miercuri, trimițând-o acasă de la repetiţiile unei piese de teatru în care Sabina Elena juca.

loading...
5 Comentarii
 1. Claudiu spune

  sa le crape inima in piept de bozgori nenorociti, ungurimea mami lor…sa va ia moartea

 2. Evelina Negara spune

  Alaturi de Sabina! Dreptate pentru eleva tricolora amenintata cu moartea! http://www.causes.com/causes/970400-alaturi-de-sabina-dreptate-pentru-eleva-tricolora-amenintata-cu-moartea

 3. antiunguricuatitudineantiroman spune

  Sa moara toti ungurii din tara asta care nici macar nu stiu si vor sa vorbeasca limba tarii asteia si mai au si atitudinea asta antiroman chiar la noi in tara.. ar trebui sa ne rasculam impotriva lor sa-i reducem la tacere odata pentru totdeauna !!! Parerea mea este strict personala si chiar daca pare a fi cu iz xenofob , tin sa atrag atentia ca este patriotica , si in defensiva tarii mele pe care o simt atacata de acesti “doritori de autonomie”

 4. dd spune

  Naţionalismul este cârja mediocrului. Când nu reuşeşti în viaţă, fiind mediocru, e foarte uşor să dai vina pe alţii. Nu ai pentru că „ăia”, nu pentru că tu. Iar ca să existe ăia, trebuie să împarţi lumea în tabere. Noi şi ei. E complicat să intri în capul omului, aşa că stabileşti taberele pe criterii circumstanţiale şi irelevante. Noi suntem noi că ne-am născut la nord de râul ăsta, iar ei sunt ei că s-au născut la sud. Şi dacă te-ai născut la sud, eşti un rahat de om. Cu cât e un om mai diferit de tine, cu atât ai mai puţină încredere în el. Şi e foarte uşor să n-ai încredere într-un om care vorbeşte altă limbă. Dracu’ ştie ce zice în limba lui. Clar conspiră. Neîncrederea e o stare de normalitate între grupuri diferite de oameni. Pus în faţa acestei probleme, un om inteligent ar gândi „hei, hai să construim reciproc nişte încredere”. Un idiot ar gândi „hai să le dăm în cap, ca să dormim liniştiţi”. Din păcate în ambele tabere vor fi tot timpul mai mulţi idioţi decât oameni inteligenţi.

  Şi de-aia, naţionalismul e o prostie. Un român din Covasna are mai multe în comun cu un ungur din Covasna decât cu un român din Galaţi. Se uită pe geam la aceeaşi privelişte. Îi bate aceeaşi ploaie. E un incendiu, au belit-o amândoi.

 5. Hun spune

  1 Dec a fost sambata. daca era in timpul saptamanii era zi libera. Nu stiu de ce trebuie sa mediatizam nationalismul unei minore mincinoase. Daca a fost amenintat oricine cu moarte pentru orice motiv, trebuie trimis la judecata si sanctionat comform legii in vigoare si cam atat. 😉

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata