Breaking news

S-au scurtat zilele din cauza cutremurului din Chile!

loading...

Cutremurul puternic, petrecut în Chile săptămâna trecută, a micşorat permanent durata zilelor, ca urmare a modificării axei Pământului, afirmă cercetătorii din cadrul NASA, citaţi de CNN.

POR-EARTHQUAKEDurata fiecărei zi este, potrivit  estimărilor preliminare ale specialiştilor NASA, cu 1,26 de microsecunde mai mică. O secundă are un milion de microsecunde.,

Scurtarea zilelor pe Pământ, ca urmare a unui cutremur, se produce deoarece un seism puternic schimbă în mod considerabil structura rocilor şi distribuţia maselor pe Pământ, ceea ce determină modificarea vitezei de rotaţie a planetei, care condiţionează durata unei zile.

Cercetătorul Richard Gross, specialist NASA în domeniul geofizicii, a folosit  un model informatic pentru a determina modul în care cutremurul de 8,8 grade din Chile ar fi afectat Pământul. Potrivit acestuia, seismul a modificat axa Pământului cu aproximativ opt centimetri. Această modificare a axei ar putea scurta durata zilelor.

Şi cutremurul cu magnitudinea de 9,1 din 2004, care a provocat un tsunami devastator în Oceanul Indian, a scurtat durata zilelor cu 6,8 microsecunde.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata