Breaking news

Romatsa nu a făcut nimic pentru găsirea avionului prăbușit în munți la Cluj

loading...

Romatsa, compania de stat care are printre altele și obligația de a găsi aeronavele prăbușite, nu a făcut nimic pentru localizarea avionului prăbușit luni, în pasul Ursoaia din județul Cluj.

romatsa - avion prabusitRaportul privind tragedia aviatică din Apuseni arată că ROMATSA nu a manifestat un rol activ în cazul accidentului aviatic și nu a luat măsurile necesare pentru stabilirea zonei de căutare a aeronavei.

Ca urmare a analizei efectuate în conformitate cu procedurile standard reglementate de actele normative în vigoare şi având în vedere modul efectiv în care au acţionat instituţiile cu responsabilităţi, putem afirma că se impune instituirea unei coordonări ferme în situaţii similare, revizuirea procedurilor operaţionale din perspectiva respectării acestora, precum şi implementarea unor sisteme noi care să asigure în sistem de urgenţă stabilirea cu acurateţe a locaţiilor în care se petrec evenimente aviatice, după cum urmează: A. Sistem de localizare a terminalelor mobile în reţelele operatorilor de telecomunicaţii (pe cheltuiala operatorilor) asemănător obligaţiilor prevăzute de lege de implementare a funcţiei legale de interceptare. B. Implementarea unui sistem cu staţii automate meteo şi camere WEB pe infrastructura operatorilor de telecomunicaţii şi STS, în zonele neacoperite de staţiile meteo ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, de regulă în zonele montane. C. Procedură operaţională în baza căreia structurile responsabile să solicite date şi informaţii, iar instituţiile cu atribuţii să le furnizeze în format integrat. D. Exerciţii de alarmare periodice în scopul verificării modului de aţ?iune a structurilor cu responsabilităţi în situaţia producerii unor accidente aviatice în zone dificile“, sunt propunerile prezentate premierului Victor Ponta de către vicepremierul Gabriel Oprea.

Drept urmare, premierul Victor Ponta a anunţat miercuri că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

Accidentul aviatic de la Cluj, s-a soldat cu moartea pilotului Adrian Iovan și a studentei Aurelia Ion, din cauza incompetenței autorităților care au ajuns la victime după șase ore de la prăbușirea avionului în pasul Ursoaia.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata