Breaking news

Românii se opun oficializării limbii maghiare

loading...

Românii din Harghita, Covasna și Mureș somează statul să ia atitudine față de intenția magiarilor de a solicita oficializarea limbii maghiare în  cele trei județe și să nu promulge legea minorităților naționale imițiat ă de UDMR și însușită de actualul Guvern.

drapelAdunarea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a adoptat un memorandum care va fi adresat autorităţilor statului şi societăţii civile, în care solicită luarea unor măsuri concrete împotriva acţiunilor separatiste ale unora dintre liderii maghiari, dar şi asigurarea respectării statutului limbii române ca limbă oficială şi anchetarea cazurilor de discriminare la care sunt supuşi românii.

În documentul menţionat, citit de preşedintele Forumului, Ioan Solomon, românii din cele trei judeţe solicită Parlamentului României, Preşedinţiei, Guvernului, precum şi întregii societăţi româneşti, Patriarhiei, Academiei, mass-media, societăţii civile, ”să ia atitudine şi să-şi exprime, public şi neechivoc, o poziţie tranşantă referitor la acţiunile iredentiste, revizioniste şi separatiste, care atentează făţiş la unitatea şi suveranitatea statului şi naţiunii române şi la existenţa noastră pe aceste locuri”.

La adunare participă preşedintele PSD, Victor Ponta, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, senatorul PSD Titus Corlăţean, vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu, preşedintele PRM, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor, secretarul genernal al PRM, Gheorghe Funar.

Participanţii la adunarea de la Topliţa şi-au exprimat îngrijorarea, în memorandum, faţă de ”uşurinţa” cu care s-a adoptat tacit de Senatul României legea promovată de UDMR cu privire la regionalizarea României, reclamând faptul că prin această lege ”se doreşte refacerea formulei staliniste, de tristă amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, şi a regiunii de nord-est a Transilvaniei, ruptă din trupul ţării, prin Dictatul de la Viena”.

Totodată, în memorandum se solicită Guvernului şi Parlamentului să adopte cadrul legislativ care să asigure respectarea statutului limbii române ca singură limbă oficială în activitatea instituţiilor administraţiei publice locale.

Românii din cele trei judeţe îi cheamă, în acelaşi document, pe concetăţenii de etnie maghiară la conlucrare, considerând că singura soluţie de convieţuire este buna înţelegere, bazată pe respectul reciproc, în spiritul valorilor creştine şi europene, şi nu separatismul şi enclavizarea.

Memorandumul adoptat la Topliţa este adresat tuturor autorităţilor statului, precum şi societăţii civile româneşti. La adunarea de la Topliţa participă peste 1.000 de români din toată ţară, iar peste 50 de organizaţii ale românilor din toată lumea au transmis mesaje de susţinere pentru românii din cele trei judeţe.

loading...
1 Comentariu
  1. Ilie Cristian spune

    Eu as da o lege, prin care partidele care nu au in structura lor nationalitate romana, precum UDMR-ul, sa fie interzise.Cum sa ne conduca pe noi ungurii la noi in tara?Sfideaza orice logica..daca apareau astfel de partide in Rusia erau impuscate la zid.Limba maghiara cat si ungurii nu au ce cauta in tara noastra…sa se duca de unde au venit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata