Breaking news

Românii sărbătoresc azi Floriile

loading...

Floriile se serbează cu o săptămână înainte de Paște și simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, iar pentru toți credincioșii, începând cu acestă dată până la Paște, începe Săptămâna Patimilor.

floriile-712419În duminica a şasea din Sfântul şi Marele Post, cunoscută în popor şi sub numele de Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea triumfală a Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Floriile înseamnă primul praznic împărătesc, numit şi Duminica Stâlparilor (popular Florii sau Flurii). Prăznuirea se face numai duminica, la fel ca Paştele. Numele derivă din latinescul Floralia, sărbătoare a vegetaţiei. Această sărbatoare poartă numele de Florii, deoarece Iisus Hristos a fost întampinat în Ierusalim cu flori și cu ramuri de finic și de măslin.

Credinciosii duc simbolic la biserică ramuri de salcie și flori pentru a le sfinți, deoarece începând cu acestă zi toate florile și toți pomii încep să înflorească.
La slujba de Florii, totii slujitorii bisericii țin în mâini alături de aceste flori și crengi de salcie și o lumânare aprinsă ca simbol al biruinței vieții importiva mortii. Se spune că așa cum va fi ziua de Florii așa va fi și ziua de Paște.

Sfintele Evanghelii relatează faptul că Apostolii au întins hainele lor pe asin, pe ele şezând Mântuitorul în timpul acestei procesiuni. Acest gest a fost interpretat de Sfinţii Părinţi ca fiind mărturisirea faptului că învăţătura Apostolilor va aduce la ascultare toate neamurile de pe pământ. Hainele Sfinţilor Apostoli simbolizează noua haină pe care o îmbracă oamenii, haina Sfântului Botez.

loading...
1 Comentariu
  1. Alexandra spune

    Foarte frumos articolul!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata