Breaking news

Românii, otrăviți cu fructe importate din Turcia

loading...

Românii sunt otrăviți cu bună știință. Importurile masive de fructe și legume din Turcia care sunt pline de pesticide, pun în pericol viața a milioane de români.

caise turciaÎn urma controalelor derulate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, peste 2,5 tone de caise și nectarine importate din Turcia au fost retrase de pe piață după ce testele au relevat faptul că fructele sunt pline de pesticide, peste limita admisă.

”Centralizările datelor furnizate de structurile de specialitate din cadrul Autorităţii arată că, în perioada menţionată, au fost înregistrate depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia. În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl*. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus. În ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid. În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA”, se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.

Autoritatea precizează că în perioada 5 — 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume și fructe provenite din țări terțe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidențiat depășiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise și cel de nectarine menționate), restul probelor având rezultate conforme. Verificările au fost realizate în posturile de inspecție la frontieră și în punctele finale de import și au vizat determinarea prezenței și a încadrării în limitele admise ale reziduurilor de pesticide din fructele și legumele provenite din import.

Kresoxim — metyl — fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) și a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata