Breaking news

România se pregătește de război din cauza tensiunilor din peninsula Crimeea

loading...

Guvernul României a solicitat primăriilor şi Consiliilor Județene, să întocmească, până pe 14 martie, planul de mobilizare şi proiectul bugetului de război. Solicitarea vine în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina pentru insula Crimeea.

roamnai se pregateste de razboiStare de alertă la granița de nord a României din cauza situației tensionate din Crimeea. Consiliile judeţene au primit o adresă de la Administraţia Finanţelor Publice prin care li se cere să pregătească un buget de război până la data de 15 martie.

Toate Consiliile judeţene au primit această solicitare. Am înţeles însă că pentru judeţele de frontieră şi, în special, cele aflate la graniţa cu Ucraina s-a cerut să se urgenteze proiectarea acestor bugete. Banii vor veni direct de la Guvern. Astfel de bugete se fac periodic, însă acum vorbim despre o situaţie de criză, ţinând cont de evenimentele din Ucraina”, a precizat, pentru România liberă, Theodor-Sebastian Sârghie, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor , a declarat, joi, că aceste acţiuni “nu au neapărat legătură” cu situaţia din Ucraina, dar că “e bine să fim pregătiţi”.

Îi asigur pe toţi cetăţenii că administraţia judeţeană va trata foarte serios situaţia, în caz că lucrurile ajung în situaţie de razboi. Un stat precum România, membru UE şi NATO, are obligaţia de a pregăti acest tip de situaţie posibilă. Până pe 14 martie, trebuie să facem propuneri pentru Guvern, în sensul de a asigura resurselor şi de a identifica toate elementele locale pe linie militară şi siguranţă publică. Va trebui să vedem toate adăposturile civile şi tot ceeea ce ţine de partea de carburanţi şi alimente. Sper să nu fie cazul să şi aplicăm aceste lucruri. Dar, situaţia fiind inflamată în teritoriile de la est de România, cred că e bine să se revadă planurile pentru situaţii de război. Trebuie să fim pregătiţi şi românii să fie protejaţi. Planul de mobilizare în caz de razboi este valabil tot timpul şi trebuie reactualizat“, a spus Cătălin Nechifor.

Informaţia privind constituirea unui buget de război a fost confirmată şi de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu: Nu e nimic spectaculos. Odată la patru ani, la nivelul tuturor consiliilor judeţene se face acest lucru. Nu are nici o legătură cu Ucraina. E adevărat că am primit de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice o astfel de solicitare. Ni s-a spus să solicităm un buget de război, în valoare de 15 miliarde de lei vechi. Nu vă pot spune pe ce se vor cheltui banii respectivi, că nu am adresa în faţă. Pe cartele de alimente…

Potrivit presei de la Tiraspol, autorităţile se tem că tensiunile din teritoriul vecin ar putea depăşi graniţele Ucrainei. Foşti oficiali americani trag un semnal de alarmă şi în privinţa României.

Forțele ruse au preluat controlul a două unități ucrainiene de apărare antirachetă din Crimeea. Tensiunile din Crimeea s-au extins şi în regiunea separatistă Transnistria unde militarii ruşi sunt de luni în alertă de război. Presa locală spune că administraţia de la Tiraspol a înăsprit procedura de trecere a frontierei dintre Ucraina şi regiunea transnistreană încă de la începutul evenimentelor din Crimeea.

Ameninţarea e cu atât mai mare cu cât un deputat rus, originar din Transnistria, a cerut deja Ministerului de Externe de la Moscova să analizeze posibilitatea recunoaşterii regiunii şi integrării ei în Federaţia Rusă. Deputatul a mai spus că România ar putea recurge la manevre militare pentru a anexa Republica Moldova.

Moscova pedepseşte Kievul, anunţând că va renunţa la tarifele preferenţiale la gaz acordate Ucrainei.  Grupul rus Gazprom a avertizat vineri Ucraina că va opri livrările de gaze din cauza unei datorii neplătite de 1,89 miliarde de dolari, aşa cum s-a întâmplat şi în 2009, când a fost perturbată aprovizionarea ţărilor europene. Oprirea livrărilor către Ucraina ar afecta şi Uniunea Europeană, care primeşte jumătate din gazele ruseşti prin Ucraina

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata