Breaking news

România riscă o amendă uriaşă de la Curtea Europeană de Justiţie, din cauza poluării produse de Moldomin

loading...

România a pierdut la CEDO, procesul privind poluarea de la Moldomin. Curtea de Justiţie a UE  a hotârât că statul român a încălcat dreptul UE, prin poluarea unui iaz administrat de Moldomin SA Moldova Nouă.

moldomin poluareCurtea de Justiție a Uniunii Europene a pronunțat, în urmă cu puțin timp, o hotărâre prin care constată că România a încălcat dreptul UE, prin neluarea măsurilor necesare în scopul prevenirii poluării cu praf de pe suprafaţa iazului Boşneag-extindere, aflat în proprietatea privată a statului şi în administrarea SC Moldomin SA Moldova Nouă.

În 2012, Comisia Europeană a declanşat împotriva României o acţiune pentru neîndepliniriea obligaţiilor prevăzute de Directiva privind gestionarea deșeurilor din industriile extractive, care a vizat iazurile de decantare aparţinând Moldomin SA, printre care Iazul Tăuşani şi Iazul Boşneag, care avea ca termen pentru refacerea mediului până în aprilie 2014.

Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri împreună cu autorităţile competente în domeniul care face obiectul cauzei – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională pentru Resurse Minerale – depun toate eforturile pentru implementarea rapidă a unei soluţii în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere.

În acest sens, adaptăm cadrul legislativ pentru a răspunde corespunzător obligațiilor ce decurg din Directiva 2006/21/CE. Urmărim cu atenție procesul de implementare a unei soluții, în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere și vom demara o analiză menită să clarifice responsabilitatea situației prezente.

De asemenea, vom purta un dialog strâns cu reprezentanții Comisiei Europene, astfel încât să evităm declanşarea unei acţiuni în constatarea neexecutării hotărârii pronunţate și impunerea unor sancțiuni pecuniare. Precizăm că la acest moment nu se aplică sancţiuni pecuniare.

Cauza are ca obiect o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor consacrate de dreptul UE, si anume art. 4 şi 13 alin. (2) din Directiva privind gestionarea deşeurilor din industriile extractive 2006/21/CE în ceea ce priveşte iazul Boşneag-extindere.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata