Breaking news

România a plătit deja 100 de milioane de euro pentru rablele F-16 luate de la portughezi

loading...

România a semnat contractul de achiziţie a 12 avioane F-16 second-hand de la Portugalia şi a plătit prima tranşă de 100 de milioane de euro, din totalul de 628 de milioane de euro. 

romania avioane f16România a bătut palma cu americanii prin filiera portugheză să cumpere hârburile de F16, pe 628 de milioane de euro, dar cu banii înainte ca la curve.

Mai exact, România a plătit deja prima tranșă de milioane de euro, iar avioanele vor intra în dotarea Armatei Române abia din 2016.

Guvernul României şi cel al Republicii Portugheze au semnat contractul de achiziţie, în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forţelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forţelor Aeriene Române. După finalizarea negocierilor de ordin tehnic şi financiar, contractul de achiziţie a fost semnat după obţinerea autorizaţiei de transfer din partea americană. Acest tip de autorizare, acordată de Congresul SUA, este obligatorie, înainte de încheierea oricărui contract. În perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital şi va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 (9 piloţi şi 75 de tehnicieni). Sosirea în România a primelor aeronave este planificată în cursul anului 2016, urmând ca până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operaţională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze şi a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Apărării, remis exclusivNEWS.ro.

România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securităţii spaţiului aerian naţional şi creşterea nivelului de interoperabilitate cu forţele NATO.

Cele 12 avioane multirol pe care România urmează să le achiziţioneze ”la mâna a doua” din Portugalia costă aproximativ 120 de milioane de euro. Restul de 508 milioane euro merg în conturile americanilor pentru așa zisa mentenanță.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata